Angstige mensen – Fredrik Backman

Angstige mensen – Fredrik Backman

Recensie Angstige mensen - Fredrik Backman
Categorieën: ,
Publisher:
Published: September 2020
Het bezoeken van een open huis is meestal geen kwestie van leven of dood, maar het wordt precies dat wanneer een bankrover na een mislukte overval een appartement binnenvalt waar op dat moment een bezichtiging plaatsvindt. Onder de aanwezigen bevinden zich onder anderen een zevenentachtigjarige vrouw die lang genoeg heeft geleefd om niet bang te worden als ze wordt bedreigd met een pistool, een jong stel dat op het punt staat voor het eerst een…

Een tijdje terug ontdekte ik de schrijver Fredrik Backman. Ik las het tweeluik Björnstad en Wij tegen jullie en was direct verkocht. Wat heeft Backman een fijne manier van vertellen die hij combineert met een schrijfstijl die je nauwelijks lostlaat. Ik was dan ook benieuwd naar ander werk van deze schrijver. Ik slaakte bijna een gilletje toen ik een nieuw boek van hem in de bibliotheek tegenkwam.

Angstige mensen leest als een combinatie van een misdaadverhaal, klucht en drama. Een mislukte bankoverval loopt uit op een gijzeling bij een open huis van een appartement. Twee politieagenten (vader en zoon) zijn ter plaatse tijdens de gijzeling en de verhoren na afloop van de gijzeling. De gijzelnemer lijkt achteraf in rook op te zijn gegaan wat voor een groot mysterie zorgt.

Het is al heerlijk, maar de kleurrijke karakters maken dit verhaal. Ieder personage is met een reden bij het open huis en dat is niet eens altijd omdat ze er zo graag willen wonen. Als onder druk van de gijzeling de personages op elkaar aangewezen blijken komt de ware aard per personage naar boven. Langzaam ontvouwt zich een soort schilderij waarop ieder personage zijn plek opeist. En een verhaal waarbij een gijzeling tot een bizar einde komt.

Backman is een zeer getalenteerd schrijver. Het lijkt alsof hij over iedere zin en ieder woord nadenkt. Zijn vertelstijl is heel naturel, zonder voor verwarring te zorgen introduceert hij een behoorlijke hoeveelheid personages. In sommige boeken raak je de weg kwijt, maar hier leer je iedereen in korte tijd kennen én begrijpen. Dat komt mede door de dialogen die de personen met elkaar voeren.

Wat me het meest aanspreekt zijn de taalpareltjes die je door het hele boek tegenkomt. Zinnen die zo raak en mooi beschrijven wat er in het verhaal gebeurt dat je ze eigenlijk het liefst allemaal wilt onthouden. Angstige mensen is een boek dat voor mij echt wel iets van 10.000 pagina’s lang had mogen zijn. Mijn enige geluk: ik heb nog lang niet alle boeken van deze schrijver gelezen.

Leuk aan dit boek
De schrijfstijl is voor mij het grootste pluspunt van dit verhaal in combinatie met het verrassende plot en goed uitgewerkte personages.

Minder leuk aan dit boek