Rosa Parks – van klein tot groots

Rosa Parks – van klein tot groots

Recensie van het boek Rosa Parks - van klein tot groots
Categorieën: ,
Illustrator: Marta Antelo
Published: juli 2020
Van klein tot groots Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën. ROSA PARKS (Tuskegee, 4 februari 1913 – Detroit, 24 oktober 2005) Rosa Parks groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf…

Een klein boek met een groot verhaal. In een simpel verhaal wordt verteld hoe Rosa Parks het op een dag zat was om zich te laten onderdrukken op basis van haar huidskleur. Ze weigerde haar plaats af te staan in de bus. Een simpele handeling met een grote impact.

Rosa Parks is een onderdeel van de serie Van klein tot groots waarin bijzondere vrouwen uit de geschiedenis geportretteerd worden. Het zijn allemaal kleine verhalen die kleurrijk en prachtig geïllustreerd zijn. Een serie die kleine meisjes inspireert en leert welke mogelijkheden er zijn in de wereld.

Het verhaal is simpel geschreven zodat een jonger kind goed snapt welk onrecht Rosa Parks aangedaan wordt. Het biedt ook een mooie opening voor een gesprek met je kinderen over dit belangrijke onderwerp. Je kunt nooit te jong beginnen met je kinderen te leren over ongelijkheid op basis van huidskleur en/of afkomst. Dit boek laat heel duidelijk zien wat dat is en hoe dat mensen beperkt en beïnvloedt.

Door het lezen van dit boek zijn we in ieder geval nieuwsgierig geworden naar de andere delen van deze serie. We lazen dit boek los van elkaar.

Leuk aan dit boek
Jutta (6): ik vond het een mooi boek met leuke tekeningen. Het is ook een belangrijk boek waar ik van kon leren. Ik vond het goed wat ze deed en dat het daarna beter werd.

Mirjam: Het verhaal is heel toegankelijk, de kleurrijke illustraties dragen daar zeker aan bij. Dit boek zorgde voor een mooi gesprek over ongelijkheid. Een gesprek dat iedere ouder met zijn/haar kind zou moeten voeren.

MInder leuk aan dit boek
Het gaat wel in erg grote stappen door de gebeurtenissen heen. Net iets meer verhaal en diepgang maakt het verhaal misschien nog wat completer en interessanter.