Recensie

Kate is een jonge vrouw die politiechef is in het kleine plaatsje Painters Mill. Er gebeurt niet zo heel veel en als één van de agenten op pad is om de weg af te zetten omdat er koeien ontsnapt zijn stuit hij op een lijk. Een jonge vrouw is dood neergelegd op het terrein van een Amish-boer.

Een gruwelijke moordenaar zorgt ervoor dat deze detective lekker spannend is.

Voor Kate is dit haar eerste grote zaak. Hoe de vrouw vermoord is lijkt precies op moorden die zestien jaar eerder gepleegd zijn in het kleine plaatsje. Toen zijn vier vrouwen om het leven gebracht. Kate was toen veertien jaar en bijna ten prooi gevallen aan deze moordenaar. Ze was ervan overtuigd dat deze man dood was, maar de moorden doen vermoeden dat hij nog leeft. Of dat er een copycat bezig is.

Het blijft niet bij één moord. De verschillende partijen, onder andere de burgemeester, zitten achter Kate aan en dringen erop aan dat ze versterking inschakelt. Dit gaat zelfs zo ver dat ze van de zaak gehaald wordt. Kate laat zich niet zo makkelijk aan de kant schuiven en vervolgt vanuit huis het onderzoek. Als ze alle bewijsstukken nog eens goed bekijkt komt ze tot een opmerkelijke conclusie.

Dit detectivedebuut van Castillo is helemaal niet slecht. Castillo is erin geslaagd een gruwelijke moordenaar te creëren en beschrijft de slachtoffers tot in detail. Kate is een prima personage en het plot is ook ontzettend spannend.

Op sommige momenten, zoals aan het einde, gaat het verhaal misschien net een beetje te snel. En de oplossing van de moorden is ook net niet helemaal wat je zou verwachten. Daar komt bij dat de persoonlijke ontwikkelingen van de hoofdpersonen ook nog eens heftig zijn en net dat beetje diepgang en menselijkheid missen.

Toch is dit vooral een kwestie van puntjes op de ‘i’ zetten, want Castillo heeft met dit detectivedebuut bewezen dat ze een voortreffelijke schrijfstijl heeft, gevoel heeft voor lugubere misdaden en in staat is karakters te creëren die makkelijk meerdere boeken meegaan. Met wat meer oefening kan deze schrijfster met gemak Karin Slaughter achterna.