Recensie

Annie groeit op met haar moeder en opa in een huis bij hun kersenboomgaard. De boomgaard was bedoeld als levensonderhoud, maar dat loopt niet zo soepeltjes. Er zijn namelijk per ongeluk bomen van een zuur ras geplant in plaats van een zoete kers. En dan gaat er bijna ieder jaar wel wat mis, waardoor ze een goede oogst mislopen.

Dat mislopen lijkt een beetje de dagelijkse gang van zaken in het huishouden. Goede ideeën lopen vaak uit op een fiasco. Als Annie 14 jaar is gaat het goed mis. Haar opa gaat ervandoor met een jonge blom en haar moeder neemt ook de benen omdat ze zich somber voelt.

Annie blijft onbedoeld alleen achter en is nog te jong om voor zichzelf, het huishouden en de kersenboomgaard te zorgen. Ze probeert het wel allemaal in goede banen te leiden. Het wordt nog ingewikkelder als ze op een dag de zwangere 16-jarige Paula in haar huis vindt. Het meisje staat op het punt van bevallen. En behulpzaam als Annie is, ontfermt zij zich over de zwijgzame tiener en haar baby.

Zonder dat ze het weet houden de bewoners van het dorp Annie in de gaten. Ze hopen dat ze niet in hoeven grijpen of dat de moeder of opa snel terugkeren. Als één van de buren door het raam iets ziet dat echt niet kan, is het onvermijdelijk om de instanties te waarschuwen. Hoe loopt dat af voor Annie die zo gewend is aan haar vrije leven?

Geen familie Doorsnee te bekennen in dit boek.

Zoet als zure kersen is een goed uitgedacht verhaal met een breed scala aan zonderlinge figuren. Van de familie Doorsnee heeft de schrijfster duidelijk nog nooit gehoord. De meest bizarre figuren zijn waarschijnlijk de ouders van Paula. Die zijn zo bang voor ellende dat Paula een zendertje onder haar huid heeft, waardoor ze haar overal kunnen volgen.

Deze uiterst boeiende personages koppelt Schreiber aan grappige en soms ook serieuze verhalen. Allemaal gezien door de ogen van een welwillende, enigszins bleue tiener. Annie is geïnteresseerd in seksuele escapades die ze beschrijft in een dagboek. Maar de tiener die leeft zonder computer en bijbehorende social media, kan het allemaal lastig plaatsen. Ze observeert het vooral.

Alleen de personages al maken dit boek de moeite waard. Het perspectief en de bizarre gebeurtenissen geven het een extra plusje. Een bestseller zal het waarschijnlijk niet worden, maar dit boek kan een glimlach op het gezicht van velen toveren.