Recensie

Herman Brusselmans waagt zich aan het genre van de literaire thriller. Zeik speelt zich af in de jaren zestig in Gent. Een moordbrigade lost daar met ogenschijnlijk gemak alle moorden op. Het boek concentreert zich vooral op inspecteur Zeik. Hij heeft de leiding over de onderzoeken, al zou hun meerdere Übertrut dat moeten doen. Maar zodra er een moord gepleegd wordt, is hij meestal in geen velden of wegen te bekennen.

Het onderzoeksteam bestaat verder nog uit El Bazaz, Compas en Broekgat. Compas is net aan het team toegevoegd. Voornamelijk omdat ze het nichtje van de burgemeester is. Toch vindt het team haar uiteindelijk een waardevolle aanvulling.

Als er geen moord op te lossen is, verveelt het team zich. Ze lezen op kantoor een boek, bezoeken de snackbar of praten veelvuldig over hun seksleven. Broekgat is een beetje het sulletje en nog maagd. Hij wil zich het liefst op Compas storten, maar zij staat daar niet voor open. Dit zorgt ervoor dat de kalverliefde van Broekgat al snel omslaat in haat.

Gelukkig dient een moordzaak zich aan en kunnen ze aan de slag. Het komt zelfs tot een tweede moord. Broekgat bemant het kantoor. De drie anderen gaan op onderzoek uit. Dat bestaat vooral uit het verhoren van de nabestaanden. Uiteindelijk lukt het om de moorden op te lossen.

Zeik leest als een parodie op alle thrillers waarin een moord opgelost moet worden. Met grappige dialogen, merkwaardige personages en een hoop gepraat over seks, zoals gewoon in boeken van Brusselmans, ontstaat een verhaal dat eigenlijk weinig om het lijf heeft als thriller. Spannend wordt het nooit, ontzettend grappig wel.

Het boek zit intelligent in elkaar en je hebt het idee dat Brusselmans zich echt in het genre verdiept heeft. Veel thrillerseries hebben een vast onderzoeksteam met een aantal standaard personages. Brusselmans kiest ook voor zo’n aanpak. Er is een allochtoon, een vrouw, de leider en het sulletje.

Eerlijk is eerlijk. Als thriller stelt het boek niks voor, maar het is toch ontzettend leuk om te lezen. Het is een beetje Baantjer meets Jiskefets Debiteuren crediteuren. Een volgend deel met Zeik in de hoofdrol is ook al aangekondigd.