Recensie

Een echtpaar is met hun volwassen dochter in hun buitenhuis in de bossen. In diezelfde bossen is jaren eerder een gruwelijke moord gepleegd. Het lijkt erop dat de moordenaar terug is, want er staan twee politieagenten aan de deur met vragen over een nieuwe moord. Maar de twee blijken geen echte agenten. De twee mannen gijzelen de familie in hun eigen huis.

Hun doel is niet direct duidelijk. Ze sluiten de familieleden allemaal in een eigen kamer op. Verder dreigen ze om de familie te martelen voordat ze overgaan tot het vermoorden van de drie.

Het lukt de familie om hun hond met een boodschap in zijn halsband naar buiten te smokkelen. De hond komt terecht bij inspecteur Jack Caffery, bekend uit eerdere boeken van Hayder. Hij gaat op onderzoek uit, maar is eigenlijk op zoek naar andere antwoorden.

Mo Hayder schrijft over het algemeen loeispannende thrillers. In dit geval is ze daar niet in geslaagd. De karakters zijn ontzettend vlak wat ervoor zorgt dat meeleven met de opgesloten familie heel lastig is. Bovendien gaat het verhaal heel lang nergens heen. De mensen zijn opgesloten, de slechteriken hebben ook niet echt een belangrijke rol en de inspecteur lijkt ook maar wat doelloos rond te lopen.

Er mist een duidelijk structuur om het verhaal interessant te maken. Er is een vaag motief. Later wordt het iets duidelijker, maar dan is het verhaal eigenlijk al niet meer te redden. Zeker niet Hayders beste boek.