Recensie

Erik Winter leek min of meer uit dienst getreden en met zijn vrouw en kinderen verhuisd te zijn naar het zonnige Spanje. Voor een nieuwe moordzaak keert hij terug naar Zweden.

Een jonge vrouw en haar twee kinderen zijn vermoord aangetroffen in hun huis. De moordenaar heeft het jongste kind, een baby, laten leven. Sterker nog, hij is waarschijnlijk teruggekomen om het kind te voeden.

De vader des huizes is voor zijn werk langere tijd van huis. Voor vertrek had hij ruzie met zijn vrouw. Zou hij de dader kunnen zijn? Of is het de zonderlinge man die rond het moment voor de moord het hondje van de vrouw kocht? De krantenbezorger vertelt ook geen eerlijk verhaal. De politie zoekt bijna vergeefs naar aanknopingspunten.

Winter reist ondertussen op en neer naar Spanje, omdat zijn moeder ineens ernstig ziek geworden is. De prognose is slecht. Kan hij de zaak oplossen en er tegelijkertijd zijn voor zijn familie?

Deze thriller van Edwardson heeft weinig om het lijf. Het is een haast eindeloze zoektocht met weinig spanning. De recherche loopt steeds dezelfde sporen na in de hoop de puzzel op te lossen.

Ook de personages, en dan vooral de collega’s van Winter, komen deze keer minimaal aan bod. Alsof de schrijver in dit boek geen zin had om ze verder te ontwikkelen. In vorige delen uit deze serie krijgen ze vaak meer karakter en diepgang.

Lezers van een serie verwachten dat er nieuwe ontwikkelingen op tafel komen. Edwardson doet op dat vlak weinig om zijn lezers een plezier te doen. Het is qua karakters allemaal een beetje een herhaling van zetten.

Ook de opbouw van het verhaal is minder dan we van Edwardson gewend zijn. De lijn is niet altijd duidelijk en sommige zaken zijn niet logisch. Waarom gaat Winter bijvoorbeeld naar zijn ernstig zieke moeder, maar heeft hij daarover helemaal geen contact met zijn zus die ook in het boek voorkomt? Dat is juist een moment waarop broers en zussen steun zoeken bij elkaar.

Edwardson laat dus nogal wat steekjes vallen. Misschien is het tijd voor Winter om echt met pensioen te gaan. Dan kan Edwardson met frisse zin aan de slag met een nieuwe serie. Want met Winter en zijn collega’s is hij nu echt een dode weg ingeslagen.