Recensie

Het verhaal uit de vorige Fitzek De ogenverzamelaar is nog niet helemaal af. Journalist Zorbach is namelijk nog steeds op zoek naar zijn zoontje. En de moordenaar is ook nog niet gepakt. Fitzek voegt een nieuwe bad guy toe: oogchirurg Suker.

Er worden nu namelijk vrouwen gevonden waarbij de oogleden vakkundig verwijderd zijn. Eén van de vrouwen weet te ontsnappen voor ze vermoord wordt. Zij leidt de politie in de richting van de chirurg. Omdat niet helemaal duidelijk is dat dit de moordenaar is, haalt de politie Alina bij de zaak.

Zij speelde ook al mee in het vorige boek. Zij is een blinde fysiotherapeute en krijgt onder bepaalde omstandigheden beelden door als zij iemand aanraakt. Zo ziet ze waar en wanneer Suker zijn volgende slachtoffer uitzoekt. Ze houdt deze informatie voor zichzelf.

Wat volgt is een spannend spel waarbij verschillende partijen tegen elkaar uitgespeeld worden en niks is wat het lijkt. Zal Zorbach zijn zoontje vinden, wordt eindelijk de Ogenverzamelaar opgepakt en wat is nu eigenlijk de rol van Suker? Fitzek werkt toe naar een onthullende finale.

Zoals Fitzek aan het begin van het boek aangeeft: je kunt beter eerst het vorige boek lezen. Je begrijpt het verhaal dan een stuk beter. Toch is het geen absolute must.

De ogenverzamelaar was spannend en had prettige karakters. Die verhaallijnen en personages neemt Fitzek handig mee naar zijn nieuwste thriller. Door er een nieuwe slechterik aan toe te voegen wordt het verhaal niet automatisch beter.

Gelukkig ook niet slechter. Wijd open is gewoon een verhaal zoals je inmiddels van Fitzek mag verwachten: spannend, geschreven in een makkelijke stijl die snel weg leest, een spannend plot en personages die goed uit de verf komen.

Met dit boek neemt Fitzek wel wat meer risico dan normaal. Zijn verhaal is groot aangezet en hier en daar zelfs een beetje over de top. Meestal heeft hij wat verrassingen voor zijn lezers en in dit boek zijn die een beetje vergezocht af en toe.

Toch zorgt dit boek ervoor dat je behoorlijk wat spannende uurtjes door kunt lezen. Een prima thriller met gruwelijke moordenaars en veel hachelijke situaties voor de hoofdpersonen.