Recensie

Serafina en haar twee zusjes zijn groot fan van acteur en zanger Mario Lanza. Hij komt naar Rome om een film op te nemen. De zusjes willen hem graag ontmoeten. Ze hopen dat als hij het middelste zusje hoort zingen, zij een rol krijgt in zijn film.

Ze gaan naar zijn hotel in de hoop een glimp van de ster op te vangen. Met een smoesje lukt het Serafina om het hotel binnen te komen. Door dit smoesje wordt zij aangenomen als personal assistant van Betty, de vrouw van Mario Lanza.

Iedere dag zorgt Serafina voor de vrouw en kinderen van Mario. Ze leert het gezin goed kennen. In goede en slechte tijden. En die laatste krijgen steeds meer de overhand.

Pellegrino verbindt geschiedenis met fictie in een heerlijke Italiaanse roman.

Mario Lanza houdt er een ongezonde levensstijl op na. Hij drinkt te veel en eet niet gezond. Hierdoor presteert hij niet naar behoren en kan hij zijn carrière en zelfs zijn leven in gevaar brengen.

Serafina is erg blij met de baan. Ze vreesde al dat ze dezelfde weg als haar moeder moest gaan. De moeder van zusjes is prostituee en voor de drie meiden zit er, zonder goede naam en opleiding, weinig anders op dan ook in kroegen op zoek te gaan naar mannen.

Serafina kan nu voor zichzelf zorgen en hoopt dat ze ook haar zusjes kan redden. Tegelijkertijd wil ze een leven voor zichzelf opbouwen en ziet ze haar familie steeds minder. Helemaal als ze verliefd wordt op de kok van de Lanza’s.

Een boek van Nicky Pellegrino betekent altijd een lekkere Italiaanse sfeer. Een boek waarin over lekker eten wordt geschreven en de sfeer loom is. Dat is in dit geval ook zo, maar het boek is serieuzer van toon dan haar eerdere werk.

Ze gebruikte de geschiedenis van Mario Lanza, die dus echt bestaan heeft, en maakte daar een eigen verhaal van. Uiteraard is de rol van Serafina verzonnen en heeft ze zich ook wat andere vrijheden veroorloofd.

Lanza heeft in ieder geval echt in Rome gewoond en had ook de slechte gewoontes die in dit verhaal zo essentieel zijn.

Pellegrino heeft zich goed verdiept in de geschiedenis en dat resulteert in een boeiend verhaal waarin geschiedenis en fictie op een prettige manier hand in hand gaan.

Recensie eerder in korte versie verschenen bij NBD Biblion