Recensie

Patrick is een student met het syndroom van Asperger. Hij heeft een bepaalde fascinatie en dat is de dood. Hij wil graag precies weten wat er gebeurt als iemand dood gaat. Daarom heeft hij ervoor gekozen om pathologie te studeren.

Tijdens één van de opdrachten moet hij met zijn studiegroepje de doodsoorzaak van een lijk achterhalen. Een lastige klus. Patrick, die net wat scherper is als het gaat om details, ontdekt dat de doodsoorzaak niet overeenkomt met de oorzaak die op de papieren staat. Hij trapt een hoop heisa en dat zorgt ervoor dat hij niet meer verder kan met zijn studie.

Het zou wel eens kunnen dat Patrick gelijk heeft, want in het ziekenhuis is iets merkwaardigs aan de hand. Daar komt de lezer achter doordat hij meeleeft in het brein van een comapatiënt. Deze patiënt ziet wat er allemaal gebeurt, maar kan er weinig aan doen. Hij kan niet communiceren en dus ook geen alarm slaan. Hij kan alleen maar hopen dat de foute dokter zijn bed voorbij gaat.

Wat dood is is een intelligente psychologische thriller met perfect uitgewerkte personages. Belinda Bauer slaagt er ontzettend goed in om de lezer mee te nemen in het leven van een jongeman met Asperger. Niet alleen zijn leven is goed weergegeven, maar ook dat van zijn omgeving. Een moeder die het ontzettend lastig vindt om met hem om te gaan en zijn studiegenoten die ook moeite hebben om te communiceren met de directe Patrick die geen grapjes of small talk begrijpt.

Het is wel mooi om te zien dat er ook personen zijn die wel de tijd en moeite nemen om Patrick beter te leren kennen. De comapatiënt is trouwens ook een goed uitgedacht personage. Vooral omdat er een dreiging bestaat voor zijn eigen leven. Het heeft iets beklemmends om de gedeeltes over hem te lezen.

Al met al bewijst Belinda Bauer dat ze een goede thrillerschrijfster is die thrillers kan schrijven vanuit veel verschillende invalshoeken. Steeds origineel en treffend.