Recensie

Het derde deel in de reeks met psychoanalytica Frieda Klein in de hoofdrol. Het vorige deel overleefde ze maar net, dus iedereen is voorzichtig met haar en haar inzet. Vooral haar vriend Sandy vindt dat ze het rustig aan moet doen.

Toch raakt ze onbedoeld betrokken bij twee verschillende zaken. In het eerste geval gaat het om een vermoorde vrouw. Ze is moeder van drie kinderen en het lijkt een gelukkig gezin. Toch is iemand hun woning binnengekomen om haar met een zwaar voorwerp dood te slaan. De kinderen zijn ontroostbaar. De zoon van het gezin is een vriend van Chloë, het nichtje van Frieda.

Op die manier komt Frieda in contact met gezin. De politie schakelt haar na de zaak uit het vorige boek liever niet meer in. Bovendien wordt ze in de krant door het slijk gehaald. Niet zo geweldig voor haar imago.

Ze volgt een onduidelijk spoor en komt daardoor in contact met een journalist en raakt betrokken bij een tweede zaak. Deze man is al jaren aan het speuren naar de moordenaar van een jong meisje. Hij komt in zijn zoektocht nog meer verdwenen grietjes tegen. Frieda helpt hem met het onderzoek.

En dan is er ook nog haar stalker die ze overgehouden heeft aan de eerste twee boeken van de serie. Dit is een gewelddadige man die haar in de gaten houdt. De rest van de wereld denkt dat hij dood is.

Al met al een bomvol boek dat niet echt spannend wordt. Het is allemaal een beetje gemoedelijk en Nicci French leutert zich door het boek heen zonder echt spannende momenten te creëren. Het plot is te rommelig om de lezer helemaal bij de les te houden.

En dat kan het echtpaar over het algemeen stukken beter. Gelukkig is Frieda een personage dat weet te boeien, want dat haar zus een slechte moeder is en dat Josef een matige klusjesman is, weet de lezer nu wel. Het lijkt vooral een herhaling van zetten uit de eerste twee delen, zonder al te veel nieuwe elementen.

Bij sommige series pakt dat goed uit, maar in dit geval is er meer ontwikkeling in de personages nodig. Uiteraard is het allemaal weer lekker geschreven en vlieg je er met gemak doorheen. Maar van Nicci French verwacht je dat ze ook uitpakken op het vlak van spanning. En daar zijn ze deze keer niet echt in geslaagd.

Toch wil je op basis van dit verhaal wel weer het volgende deel lezen. Ook omdat die schurk haar in de gaten houdt. Nicci French zal toch zeker niet tot het achtste deel wachten voor het tot een confrontatie komt?