Recensie

De zestienjarige Tessa heeft kanker en zal daar binnen niet al te lange tijd aan sterven. Om alles uit dat laatste beetje leven te halen maakt ze een lijst met dingen die ze nog wil doen: seks, drugs, verliefd worden, autorijden en de wet overtreden. Ze zet zich, tot ergernis van haar omgeving, in om dit lijstje af te werken voor haar dood.

Haar beste vriendin Zoey is haar partner in crime. Zij helpt Tessa met de praktische kant, ze weet hoe ze aan drugs moeten komen en kan wel een jongen opscharrelen voor Tessa. Tessa’s vader is iedere keer erg bezorgd als Tessa de hort op is. De band tussen vader en dochter is sterk, mede doordat de moeder vertrokken is toen Tessa nog erg jong was. De vader is er steeds voor zijn dochter en hoopt dat ze geen gekke dingen doet met dat lijstje. Hij weet van het bestaan, alleen niet wat erop staat.

Ondertussen lukt het Tessa zelfs om de liefde te vinden in haar buurjongen Adam. Een goede knul die Tessa bijstaat tijdens de moeilijke momenten. De lijst van dingen die Tessa nog wil doen verandert uiteindelijk. In eerste instantie zijn het rebelse dingen, maar aan het einde van haar korte leven zijn het vooral gebeurtenissen die te maken hebben met de mensen waar ze van houdt. Haar vriendin is zwanger en Tessa heeft er alles voor over om het kindje te zien. Het is de vraag of ze zoveel tijd nog heeft.

Goed geschreven aangrijpend verhaal. Naast een ziek meisje is Tessa vooral een opstandige tiener die nog van het leven wil genieten en die net zoals veel tieners niet altijd de verstandigste keuzes maakt. En zoals tienermeisjes dat kunnen zijn Tessa en haar vriendin Zoey ook regelmatig erg gemeen tegen elkaar. En toch is de vriendschap sterk genoeg om boven de ziekte van Tessa te staan al is dat niet altijd makkelijk. Het boek draait om de ziekte van Tessa en toch is het geen zwaar verhaal.

Uiteraard is het zielig als Tessa op het laatst niks meer kan en uiteindelijk sterft. Daarvoor is het vooral een verhaal van iemand die nog van alles uit het leven wil halen en dapper omgaat met een ongelijke strijd.