Recensie

Jess is een alleenstaande moeder die veel moeite heeft om te voldoen aan alle financiële verplichtingen. Ze zorgt voor haar stiefzoon Nicky. Hij wordt ontzettend gepest. Haar dochtertje Tanzie is ook een beetje zonderling. Ze is een wiskundig genie. Dat kan ervoor zorgen dat ze op een heel goede school aangenomen kan worden. Maar die school kost veel geld. En dat heeft Jess niet.

De enige kans om Tanzie naar die school te laten gaan, is het winnen van een wiskundeolympiade. Die is in Schotland en Jess heeft alleen een heel oude auto die beter niet de weg op kan. De reis zal ook lang duren, omdat Tanzie veel last heeft van wagenziekte en ze alleen over rustige wegen kunnen.

Zover komen ze niet, want al vrij snel krijgt de auto panne. Ed, één van de klanten van schoonmaakster Jess, ziet de drie langs de weg staan. Hij is een groot succes in de financiële wereld. Al staat zijn leven op z’n kop, omdat hij verdacht wordt van handel met voorkennis. Hij moet er even helemaal uit en besluit de drie met hun harige hond in zijn luxe auto naar Schotland te rijden.

Wat volgt is een onvergetelijke roadtrip. De kinderen hebben de tijd van hun leven en de twee volwassenen groeien langzaam naar elkaar toe. Ed had alles wat zijn hartje begeerde en Jess heeft bijna niks. Onderweg gebeurt er van alles en het is ook maar de vraag of ze op tijd in Schotland zijn. En dan moet Tanzie ook nog zien te winnen.

Vier plus één is een heerlijke feel good roman. Het doet een beetje denken aan de film Little miss sunshine. Een aantal zonderlinge personages op weg naar dat ene moment dat allesbepalend moet worden. Het gaat meer om de reis dan het eindelijke doel. En de lezer gaat tijdens de reis van de karakters houden. De lieve Tanzie, de nukkige Nicky, arrogante Ed en Jess die het moeilijk vindt om hulp te krijgen.

Dit boek lijkt niet op eerder werk van Jojo Moyes. Haar eerdere romans hadden een meer behouden schrijfstijl. Dit boek is wat grover en catchy geschreven. Je haalt er niet direct uit dat het een boek van Moyes zou kunnen zijn. Haar trouwe fans zullen misschien even de wenkbrauwen fronsen bij deze andere stijl.

Ze laat wel zien dat ze deze luchtige stijl ook prima beheerst. Want Vier plus één is een onweerstaanbaar fijn verhaal. Je moet het boek alleen niet vergelijken met haar bestseller Voor jou. De twee boeken zijn onvergelijkbaar en op hun eigen manier allebei onvergetelijk.