Recensie

Marina, studente in Stockholm, gaat in de zomer bij haar zus Stella logeren. Zij is getrouwd met de oudere Gabriel die schrijver is en worstelt met het einde van zijn nieuwste boek.

Stella verzorgt voor de gemeente het groen in de plaats waar ze wonen. In de zomer werkt ze door, maar spreekt af en toe met Marina af tijdens haar lunchpauze. Je krijgt het idee dat er iets tussen de twee zussen instaat, want gesprekken lopen niet altijd even soepel.

En dat is nog voordat een geheim tussen de twee zussen in komt te staan. Gabriel werkt thuis aan zijn boek en heeft daardoor regelmatig contact met Marina die aan haar scriptie zou moeten werken. Het contact blijft niet zo onschuldig als je van een zwager en schoonzus mag verwachten.

Hoe lang kan deze verhouding standhouden voordat Stella iets begint te merken? Of lukt het de twee om hun geheim te bewaren.

Verdronken is een klein verhaal met een dramatische inslag. Drie personen en een huis in de natuur. Meer heeft de schrijfster bijna niet nodig om haar plot op te tuigen. De omgeving brengt ze door waarnemingen gericht op de natuur in kaart. Haast poëtisch.

Er gebeurt weinig en tegelijkertijd heel veel doordat handelingen het nodige in werking zetten. En dan is er geen weg meer terug. Bohman weet goed hoe ze dit verhaal op moet bouwen. Toch is het niet altijd even boeiend. Daarvoor mist het verhaal aan kracht. Heftige gebeurtenissen beschrijft ze niet echt. Alles lijkt een beetje vanzelf te gaan alsof de personages nauwelijks een eigen wil hebben. Het is ook aan de lezer om bepaalde gaten in het verhaal in te vullen.

Door de sferische schrijfstijl blijf je wel lezen. Al is die stijl in de tweede helft weer wat minder. De kracht van Bohman is in ieder geval dat ze de lezer iets kan laten weten of voelen zonder het heel expliciet te vertellen. Dat is knap en het zorgt ervoor dat je goed in het verhaal komt. Ook al is dat verhaal misschien hier en daar wat al te makkelijk of zelfs clichématig. Het duistere randje aan het verhaal maakt in ieder geval een hoop goed.