Recensie

Roman over een onverwachte ontmoeting tussen een 10-jarig meisje en een 70-jarige vrouw. De 10-jarige Christine Jansen (ze wordt liever Chris genoemd) is met haar gezin op vakantie naar Schotland. Als ze in een dorpje zijn in afwachting van de boot staat duwt ze haar broer van de kade de zee in. Ze hoort een misselijkmakend gekraak en raakt in paniek. Op de veerboot kruipt ze in een openstaande auto. Dit is de auto van de 70-jarige Agnes Stam.

Zij heeft een vakantiehuis op het eiland waar de boot naartoe gaat en voor het eerst sinds jaren gaat ze alleen naar het huis. Samen met haar broers heeft ze het huis 50 jaar geleden gekocht en opgeknapt. Inmiddels zijn al haar broers overleden en gaan haar neefjes en nichtjes niet meer met haar mee in de zomer. Agnes is bang dat ze beschouwd wordt als een oude vrijster, de gekke tante Agnes.

Als ze de twee verstekelingen in haar auto vindt, neemt ze de kinderen onder haar hoede. Ook al weet ze dat de kinderen gezocht worden door hun ouders. Doordat het jongetje op 4-jarige leeftijd nog in bed plast en het meisje zeer agressief is, vermoedt Agnes dat de ouders de kinderen mishandelen. Ze heeft vaker met zulke kinderen te maken gehad. Daarom levert ze de kinderen ook niet direct bij hun ouders af. Doordat ze jaren haar neefjes en nichtjes meegenomen heeft naar de vakantiewoning, weet ze dat kinderen uiteindelijk hun weglopen af zullen breken en terug verlangen naar hun moeder.

Tijdens haar verblijf op het eiland komt Agnes voor een ongename verrassing te staan. De weduwe van haar laatst overleden broer heeft weinig respect voor de herinneringen aan het huis en heeft het huis opgegeven bij een verhuurmaatschappij. Agnes wilde er de hele zomer blijven, maar zal binnen een paar dagen het huis moeten verlaten. De kinderen voelen haar ongenoegen hierover. Als er een man van het verhuurbedrijf langs komt om de staat van het huis te bekijken loopt de zaak uit de hand. Chris denkt dat de man Agnes iets aan wil doen en schiet met een gevonden buks de man neer. Agnes krijgt een beroerte en weet niet meer wat te doen. Met een briefje met daarop het adres van het hotel waar de ouders van de kinderen verblijven, stuurt ze de kinderen naar de weg om te liften.

Als ze later met hun ouders terug gaan naar het huis van Agnes is ze verdwenen (meegenomen door een buurvrouw). De ouders denken dat ze gevlucht is.

Leuk uitgedacht verhaal. Juist omdat het ongeloofwaardig is. Het zal niet vaak voorkomen dat iemand twee weggelopen kinderen bij zich houdt en niks zegt als de politie aan de deur komt. Eigenlijk is Chris net zo eenzaam als de oude vrouw. Ze zorgt wel goed voor haar broertje. Agnes had ook een speciale band met haar broer. Door zijn schuld heeft Agnes sinds haar kinderjaren een glazen oog. Pas wanneer Chris hoort dat haar oudere broer op een ander eiland aan het bergbeklimmen is, wil ze terug naar haar ouders. In haar kinderlijke naïeviteit denkt ze dat hij de kilometers tussen de kade en het eiland gezwommen heeft. Leuk boek, verrassend verhaal.