Recensie

Verhaal van een vrouw wiens vriendin vermoord is door haar vader om de eer van de familie te redden. Dalia en Norma groeien samen op in Jordanië, waar strenge wetten en regels gelden voor vrouwen. Ze mogen niet alleen naar buiten en mogen niet omgaan met mannen die niet bij de familie horen. De twee meiden hebben een kapsalon om hun dagen mee te vullen. Vaak hangt Mohammed, de broer van Dalia, rond in de salon en hebben ze weinig privacy. Toch lukt het de vriendinnen om hun geheimen met elkaar te delen.

Op een dag komt de katholieke Michael in de salon. Dalia valt als een blok voor hem. Dit mag volgens de Jordaanse wetten niet. Relaties tussen verschillende geloven zijn verboden. Aangezien Dalia moslima is, mag ze alleen met een moslim trouwen.

Het hart laat zich echter niet tegenhouden door wetten. Michael bezoekt de salon vaker en vaker. Gelukkig meestal als Mohammed er niet is. Michael schakelt zijn zus in om te helpen. Zij gedraagt zich als een vriendin van Norma en Dalia zodat ze makkelijker contact kunnen houden.
Ondertussen bedenken Norma en Dalia een manier om Michael te kunnen ontmoeten buiten de salon. Ze geven zich op voor een computercursus bij Michael in de wijk. Deze cursus is op vrijdag en zaterdag. Op zaterdag gaan ze braaf naar de cursus, maar vrijdag wordt een dag voor uitjes met Michael. Ze worden heel creatief in het verzinnen van plaatsen waar geen familie van Dalia of Norma zal komen.

Langzaamaan durft Dalia meer risico te nemen en spreekt zelfs met Michael alleen af. Wel kleedt ze zich anders zodat ze er als een katholiek meisje uitziet. Michael en Dalia hebben echter geen toekomst samen in Jordanië. Ze besluiten het land te ontvluchten en in Griekenland te gaan wonen. Het is wel lastig om de juiste papieren te regelen. Michael zal zich erover buigen.

Dalia raakt echter totaal in paniek als ze merkt dat zowel haar broer Mohammed als haar vader zich ineens anders gaan gedragen ten opzichte van haar. Ze stellen vragen over zaken waar ze normaal niet in geïnteresseerd zijn. Dalia is bang dat ze iets vermoeden, maar Norma wuift dit weg. Als Dalia op een ochtend echter niet op tijd verschijnt om naar de salon te gaan, slaat bij Norma de angst toe. Ze gaat naar het huis van Dalia en ziet daar een ambulance voor de deur staan.

De hele familie van Dalia bevindt zich in de woonkamer, behalve Dalia. Ze blijkt door haar vader om het leven te zijn gebracht op verdenking van seksuele handelingen met een man. Norma gaat volledig door het lint en weet ternauwernood haar eigen leven te redden. Omdat ze niet verder wil leven in Jordanië, waar ze nog steeds gevaar loopt, regelt Michael dat ze naar Griekenland kan. Hier kan ze werken aan het versterken van de rechten van de vrouwe.

Zeer indrukwekkend boek. Onvoorstelbaar dat er landen bestaan waar vrouwen in onderdrukking leven en mannen het recht hebben om hun leven te nemen. Vrouwen zien wel in dat het fout gaat, ze kunnen echter niks doen zonder zelf gevaar te lopen.