Recensie

Marie Louise woont sinds een jaartje in een groot landhuis in een dorp. Daar wordt ze gezien als import en vindt ze alleen steun bij een groepje oppervlakkige vrouwen dat leeft voor met drank overgoten lunches, high teas en tennistoernooien.

Marie Louise is ongelukkig en drinkt steeds meer. Met haar man Roderick heeft ze nauwelijks contact. Alleen haar Amerikaanse minnaar die af en toe in Nederland is, biedt haar enige vreugde. Verder probeert ze te voldoen aan de hoge sociale eisen van haar omgeving.

Joline is ook net in het dorp komen wonen met haar peuterdochter. Haar man is overleden en ze verlaat de stad om haar dochtertje een fijne, rustige jeugd op het platteland te geven. Dat is niet makkelijk, want als alleenstaande moeder wordt ze met de nek aangekeken.

Gelukkig vindt ze een fijne vriendin en is er zelfs een man die interesse in haar toont. Als ze ook nog een baan zou vinden, dan zou ze wel in het dorp kunnen blijven wonen. Alleen waar word je uitgenodigd voor een gesprek als je niet echt geaccepteerd wordt.

Valse start laat zien hoe twee heel verschillende vrouwen proberen een nieuwe start te maken in een omgeving waarin dat niet vanzelf gaat. Daardoor hebben ze meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken.

Het is een vrij simpel verhaal met niet al te gecompliceerde karakters. Het verhaal mist body en humor om er een beetje een pittig geheel van te maken. Nu blijft het allemaal wat vlak en komt het als geheel niet zo heel goed uit de verf. Sommige delen komen zelfs behoorlijk overdreven over, terwijl andere gedeeltes weer wat meer fantasie en emotie kunnen gebruiken.

Door het gemis aan echte diepgang en een duidelijke emotionele ontwikkeling bij de personages weet het boek niet echt te overtuigen of te raken. Zo is het niet meer dan een aardig verhaaltje voor een moment waarop je niet zo heel aandacht lees, zoals op een zomers strand. En zelfs dan zijn er betere boeken te vinden.