Recensie

Dit boek bestaat eigenlijk uit twee verhalen. In het eerste deel is er een oorlog gaande in het land dat uiteindelijke Zimbabwe wordt. Het leger strijdt tegen de rebellen.

Tijdens een confrontatie komen twee mannen tegenover elkaar te staan. De ene man spaart het leven van de ander. Na de oorlog komen ze elkaar weer tegen op het erf van Isabella. Daar begint het tweede gedeelte van het verhaal.

Isabella is na de oorlog alleen overgebleven. Ze woont in haar eentje op het landgoed van haar overleden ouders. En dat is niet zonder gevaar. Bij de poorten hebben soldaten van Mugabe hun kamp opgeslagen. Het kan niet lang meer duren voordat ze zullen proberen haar landgoed op te eisen.

Op dat moment verschijnt er een vreemdeling. De man heeft hulp nodig met zijn auto. Hij besluit bij Isabella te blijven en haar te beschermen tegen  het leger. Hij probeert haar ook over te halen met hem mee te reizen naar het veilige Zuid-Afrika. Maar Isabella vindt het moeilijk om haar huis en het land met de graven van haar vader en moeder achter te laten. Ookal voelt ze na een dag al heel veel voor de aantrekkelijke vreemdeling.

De vreemdeling is één van de mannen uit het eerste gedeelte. De andere is ook in de buurt. Hij houdt zich schuil en let op de soldaten van Mugabe. Hij is bewapend en als er iets gebeurt kan hij ingrijpen. Hoe zal dit aflopen? Lukt het de vreemdeling om op tijd met de vrouw te vertrekken. En wat kan de man die zich schuilhoudt doen om zijn schuld in te lossen?

Michael Anthony vocht zelf in deze oorlog en gebruikte zijn kennis van het land en de historie om deze roman te schrijven. De romantiek plaatst hij tegen een ruwe achtergrond van geweld, oorlog en verdriet. Die combinatie werkt goed.

Het verhaal is zorgvuldig opgebouwd en werkt toe naar een spannend en dramatisch einde. Jammer dat er geen woordenlijst opgenomen is met de Afrikaanse woorden uit het boek.

Deze recensie verscheen eerder in korte versie bij NBD Biblion