Recensie

Een man stuit doordat hij met zijn metaaldetector aan het werk is op een begraven lijk op een akker. De politie die het komt onderzoeken gebruikt ook een metaaldetector en die gaat ook op andere gedeeltes van de akker af. Ze besluiten er een archeologe, Sophie, met geavanceerde apparatuur bij te halen. Het blijkt dat onder de grond meerdere lijken liggen in keurige rijen. En er zijn ook lege graven te vinden. De moordenaar is nog niet klaar. Het valt Sophie gelijk op dat de lijken gepositioneerd zijn in houdingen die verwijzen naar de oudheid. Rechercheur Vito Ciccotelli heeft genoeg te doen.

De politie heeft het druk met de zaak, want het is niet makkelijk te achterhalen wie de lijken zijn. Een paar kunnen ze makkelijk achterhalen, maar de meeste niet. En er is in eerste instantie ook geen verband te vinden tussen alle doden. Sophie helpt de politie zoveel mogelijk, omdat zij door haar achtergrond als archeoloog veel weet van de oudheid. De mensen zijn vermoord met wapens uit het verleden en Sophie kan de politie bijvoorbeeld in contact brengen met handelaren in oude wapens.

Ondertussen bloeit er iets op tussen Sophie en Vito. Dat gaat niet vanzelf, want ze hebben beide een moeilijk relatieverleden. Middenin een omvangrijke moordzaak is het ook niet makkelijk om afspraakjes en dergelijke te maken. En toch doen ze hun best er iets van te maken. Net als Vito bereid is zich open te stellen voor deze vrouw blijkt dat zij een mogelijk doelwit is van de moordenaar. Vito is al eerder een vrouw kwijtgeraakt door geweld.

De politie doet er alles aan om Sophie te beschermen, want de moordenaar is nog steeds actief en laat een spoor van slachtoffers achter. Hij is verschrikkelijk slim en laat nauwelijks sporen na. Hij gebruikt voortdurend valse identiteiten. De moordenaar gebruikt zijn moorden voor graphics in videogames. Zo lukt het de politie om de man een klein beetje op te sporen, al hebben ze werkelijk geen idee van zijn identiteit en verblijfplaats.

Het wordt de politie pas echt menens als het de moordenaar lukt om Sophie te ontvoeren. Ze weten waartoe de man in staat is en de tijd tikt. Het moet ze lukken om Sophie op tijd te vinden. Vooral Vito doet hard zijn best, maar de moordenaar weet wat hij doet en maakt zelden fouten. Krijgt de politie op tijd de gouden tip of is Sophie de volgende die ze ergens verminkt aan zullen treffen?

Deze thriller is geweldig goed opgebouwd. Het begint gelijk met een berg moorden en lege graven. De lezer is daarmee gewaarschuwd: dit is een meedogenloze moordenaar. En dat levert vaak de spannendste boeken op. Daar komt bij dat de politie geen idee heeft en het moorden doorgaat. De tijd tikt en dat wordt schrijnend als Sophie verdwenen is. Vanaf dat moment raakt het verhaal werkelijk in een stroomversnelling en is het boek niet meer weg te leggen. Je wilt twee dingen weten: welke engerd is verantwoordelijk voor alle moorden en wat gaat hij met Sophie doen? Op ongeveer een derde van het boek had ik een vermoeden over de dader en dat bleek juist te zijn.

En toch was het spannend tot aan het einde, want na een kleine hint heb ik verder geen verwijzingen in de goede richting meer gezien. En de schrijfster van het boek wist me zelfs bijna te overtuigen van een andere dader. Het fijne aan dit boek is dat het ook ruimte biedt voor de persoonlijke levens van de hoofdpersonages en dat kan ik altijd wel waarderen in een thriller. Het maakt het vaak nog spannender omdat door deze uitstapjes het verhaal juist vertraagd raakt. Weinig aan te merken dus op dit boek!