Recensie

Springvloed is de derde detective met archeologe Ruth Galloway in de hoofdrol. Ze is net bevallen van een dochter. De vader is de gelukkig getrouwde rechercheur Harry Nelson. Ook in dit boek komen ze elkaar veelvuldig tegen. Het verhaal speelt zich deze keer af in het kleine kustplaatsje Broughton Sea’s End. Daar worden de skeletten van zes mannen gevonden.

Het blijken zes Duitse soldaten te zijn die sinds de Tweede Wereldoorlog vermist worden. Een onderzoek volgt naar het plaatsje tijdens de oorlog. Er zijn nog een aantal mannen in leven die in die tijd deel uitmaakten van een soort burgerwacht. Zij bewaakten de kustlijn tegen invallen van Duitse zijde.

Het is alleen niet de bedoeling dat deze mannen vertellen over de belevenissen uit die tijd. Ze hebben een eed gezworen om voor altijd te zwijgen ook tegen de politie. De mannen zijn ook al oud en korte tijd na elkaar overlijden ze. Toeval of is er meer aan de hand in het kleine kustplaatsje?

Harry en Ruth werken samen en dat vindt Harry wel zo prettig. Op deze manier kan hij steeds wat nieuws horen over zijn dochtertje en hij kan haar af en toe ook zien. Hij vindt de situatie ontzettend lastig. Hij wil er voor Ruth en zijn dochtertje zijn, maar wil tegelijkertijd zijn gezin niet opgeven. Aan het einde van het boek volgt nog een fijne cliffhanger in deze situatie.

Het derde boek is qua spannende situaties anders dan de eerste twee boeken, Dodencirkel en Offersteen. Er gebeurt veel minder. Toch is dit misschien wel haar beste boek tot nu toe. Elly Griffiths beheerst het detectivegenre tot in de puntjes en weet tegelijkertijd haar personages tot leven te brengen. Je wordt meegezogen in de levens van de hoofdpersonen en je wilt eigenlijk alleen maar meer.

Ook deze keer weet Griffiths met goede sfeerbeschrijvingen het verhaal tot leven te wekken. Alle vooroordelen over Engeland als een nat en grauw land worden in haar boek bevestigd. Eigenlijk klopt alles aan dit boek. En het leest ook nog eens als een trein.

Nu is het wachten op het volgende boek. Uiteraard wil je dan weer verrast worden met een nieuwe zaak, maar nog meer wil je weten hoe het verder gaat met Ruth en Harry. Als je de eerste twee boeken nog niet gelezen hebt dan is het aan te raden ze in volgorde te lezen om optimaal te kunnen genieten van de beslommeringen rondom Ruth en Harry.