Recensie

Olivia Rönning volgt een politieopleiding en als opdracht duikt ze in een oude moordzaak. Een zwangere vrouw is op het strand ingegraven en uiteindelijk om het leven gekomen door de opkomende springvloed. Olivia reist af naar het strand waar het gebeurde en stuit daar op een man die ook een bezoekje brengt aan het strand.

De zaak krijgt haar in z’n greep en ze besluit contact op te nemen met de rechercheur die toen verantwoordelijk was voor de zaak. Deze Tom Stilton lijkt van de aardbodem verdwenen. Bij geluk vindt ze hem. Hij blijkt een zwervend bestaan te leiden en heeft weinig zin om oude koeien uit de sloot te halen.

Als Olivia aandringt, stemt hij toe met een afspraak en eigenlijk wordt hij ook nieuwsgierig naar de zaak. Zeker als Olivia er met een frisse blik naar kijkt en net wat nieuwe invalshoeken ziet. Daar komt nog bij dat Stilton een eigen onderzoek start naar de moord op een zwerfster. Hij krijgt de smaak van zijn oude werk weer een beetje te pakken en zoekt zelfs contact met een vroegere collega.

Er speelt van alles. Zo is er mogelijk een hoerenmadam bij het zaakje betrokken. Zij is gevaarlijk en Olivia kan beter uit haar buurt blijven. Maar Olivia is vastberaden het mysterie op te lossen en bijt zich vast in de zaak. Ook als dat betekent dat ze ongewenst bezoek kan krijgen.

Springvloed is een ontzettend knappe thriller met veel lagen die allemaal logisch opgebouwd zijn en goed uitgewerkt. Cilla en Rolf Börjlind kozen voor interessante personages. Eens een keer niet de geijkte journalist of rechercheur die aan het onderzoek meewerken, maar een student en een zwerver. Ze vormen een mooi duo en er volgen ook meer boeken met deze hoofdrolspelers.

Het verhaal is spannend en verrassend. De vele plotwendingen zorgen ervoor dat je in het boek blijft lezen. Eigenlijk is het nergens echt voorspelbaar en toch heel logisch, wat knap is voor een thriller. Zelfs de grote hoeveelheid aan personages is niet storend. Een complexe thriller die makkelijk te volgen is.