Recensie

Solange is een Frans meisje, dat aan de muziekkeuze in dit boek te zien, opgroeit in de jaren tachtig in een klein plaatsje. Haar ouders zijn er niet altijd voor haar en ze is vaak bij buurman Bihotz. Solange is niet erg populair en dat is nog voordat haar vader zijn geslacht laat zien tijdens de dorpskermis.

Tot zover maakt de lezer vooral kennis met een meisje dat een beetje worstelt met wie ze is. Na een sprong in de tijd is Solange ineens een tiener met een aantal vriendinnetjes. Seks staat hoog op de agenda. Al haar vriendinnen hebben het al gedaan en Solange wil erbij horen.

Iedere jongen die ze ziet, is een mogelijke prooi. In een discotheek komt het er bijna van en op een feestje belandt ze met een jongen op een slaapkamer. Hij wordt een beetje haar vriendje. Hij heeft een vriendin, maar ziet Solange af en toe.

Tragisch verhaal over een meisje dat seks wil om de verkeerde redenen.

En dan is er nog buurman Bihotz. Hij kent het meisje al jaren, maar toch lukt het hem niet om de verleiding te weerstaan. Solange windt hem om haar tienervingertje en de man raakt helemaal hoteldebotel. Wilde plannen maakt hij voor een toekomst samen.

Solange is een bijzonder boek. Aan de schrijfstijl met korte alinea’s die niet altijd vloeiend in elkaar overlopen moet je even wennen, maar dan leest het wel prettig. Al lees je het wel een beetje met een ongemakkelijk gevoel. Darrieussecq beschrijft met veel detail de seksuele escapades van de zeer jonge Solange.

Het is een boek van een meisje dat op zoek is naar zichzelf en dat deels doet om erbij te horen. Dat is een thema dat totaal niet nieuw is. En boeken over jonge meisjes die een oudere man verleiden zijn er ook al meer dan genoeg, te beginnen bij Lolita.

En dan moet je constateren dat Marie Darrieussecq weinig nieuws toe te voegen heeft. Haar schrijfstijl is origineel, maar dat zorgt er in dit geval niet voor dat het een knaller van een boek wordt. Ze weet de psyche van het meisje goed weer te geven en je krijgt daarmee een mooie kijk in het tienerbrein van een meisje dat op zoek is naar vriendjes en seks. Om alle verkeerde redenen. Dat maakt het boek eigenlijk een beetje tragisch.