Recensie

Er loopt een jongeman op een spoorbrug. Als de politie hem eraf haalt, blijkt het een jongen te zijn die meer dan tien jaar vermist is. Hij verdween samen met zijn zus. Rechercheur Joona Linna geloofde destijds dat superslechterik Walter Jurek met de vermissing te maken had.

Walter Jurek zit op een zwaarbeveiligde afdeling gevangen. Niemand spreekt met hem, want hij heeft een bepaalde overtuigingskracht die mensen in de ellende kan laten storten. Zo heeft hij destijds het gezin van een collega van Joona laten verdwijnen. Joona heeft zijn vrouw en dochter veilig weg laten komen door hun dood in scène te zetten.

Met de terugkeer van de jongen wordt de zaak weer geopend. Hoe kunnen ze Jurek aan het praten krijgen, zodat ze de zus van de jongen kunnen vinden? Die leeft ook nog, maar de jongen heeft geen idee van waar hij al die jaren gezeten heeft. Voor zijn ontsnapping is hij naar een andere plaats gebracht.

Hannibal Lecter is terug in de vorm van Walter Jurek. Slecht tot op het bot, manipulatief en zonder geweten.

Eén van de politieagenten moet infiltreren en wordt als veroordeelde moordenaar op de afdeling van Jurek geplaatst. Het is de bedoeling om informatie uit hem los te krijgen. Maar de man is slim, heel slim.

Lars Kepler, het schrijversechtpaar Ahndoril, heeft een waanzinnig meeslepende thriller geschreven. Zet je telefoon uit en sluit je een dagje op in je huis. Als je eenmaal begonnen bent, moet je dit boek gewoon helemaal uitlezen. De korte hoofdstukken versterken dit gevoel.

Walter Jurek is een moderne Hannibal Lecter en ontzettend overtuigend als schurk. Hij krijgt zelfs een aantrekkelijke Clarice Starling in de vorm van rechercheur Saga Bauer die informatie uit hem moet krijgen. Jurek manipuleert en ziet doden als een prettig tijdverdrijf. Hij lijkt iedere vorm van gevoel en medeleven te missen.

Gelukkig is Jurek niet de enige verknipte persoon in deze thriller. Zijn arts heeft ook niet de allerbeste papieren als het om het professioneel uitoefenen van zijn vak gaat.

En tussen deze verknipte personen probeert Joona Linna zijn werk te doen. Jurek is zijn belangrijkste vangst ooit. Hij heeft er persoonlijk belang bij dat deze man en zijn eventuele handlanger nooit meer buiten komen.

Lars Kepler werkt op geweldige wijze naar een spannend slotstuk toe. Het verhaal gaat daar razendsnel en als lezer moet je goed opletten wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt. En als je denkt dat je dan helemaal klaar bent, volgt nog die allerlaatste pagina. Die pagina die je gewoon nog een keer moet lezen om het zeker te weten. Je roept: ‘Nee! Wat een rotgeintje. Kom op schrijvers, waarom dit einde?’ Dan rest niks anders meer dan wachten tot het volgende boek om erachter te komen wat die laatste pagina nu eigenlijk betekent.