Recensie

Roman over het leven van Simon. Hij woont bij zijn ouders Karin en Erik. Hij weet niet dat hij geadopteerd is en zijn biologische moeder de zus van Erik is. Zijn vader is een joodse violist. Wanneer de tweede wereldoorlog begint, maken zijn ouders zich grote zorgen, vanwege het feit dat Simon een joodse vader heeft. Op school heeft Simon vriendschap gesloten met de joodse Isak.

Al snel raken de ouders van Simon ook bevriend met de vader van Isak, Ruben. Ze maken wel eens grapjes over de kinderen. Isak bezit de handigheid van Erik, terwijl Simon meer geïnteresseerd is in boeken en muziek, zoals Ruben. De kinderen lijken wel verwisseld. Na de oorlog besluiten ze om Simon te vertellen wie zijn echte ouders zijn. Voor hem begint dan een soort zoektocht naar wie hij werkelijk is. Al was dat zoeken al begonnen voordat hij wist dat hij geadopteerd was.

Gedurende het boek volgen we de beslissingen en ontwikkelingen in het leven en de vriendschap van de beide jongens. Ondanks dat ze totaal verschillend zijn, is de vriendschap zeer hecht.

Mooi boek om te lezen. Al vond ik de stukken waar Simon zijn gedachten de vrije loop laat en fantaseert tijdens muziekstukken, niet echt toegankelijk. Ik weet ook niet of het boek me lang bij zal blijven. Wat overigens niet wegneemt, dat ik het met plezier gelezen heb. De karakters waren sympathiek en goed weergegeven.