Recensie

Sally woont samen met haar tienerdochter Millie. Ze is verlaten door haar man die haar ingeruild heeft voor een ander. Ze kunnen maar net hun hoofd boven water houden. Om de rekeningen te kunnen betalen maakt Sally schoon. Eén van de mannen waar ze schoonmaakt biedt haar extra werk aan. Het zwarte geld kan Sally goed gebruiken.

Ze twijfelt als ze van haar nieuwe liefde Steve hoort dat deze David geen lieverdje is. Hij doet iets met porno en dan van de meest ranzige soort. Toch gaat Sally voor hem werken. En die keuze zorgt ervoor dat hun hele leven op zijn kop komt te staan.

Dat leven is al redelijk onrustig als blijkt dat een tienermeisje op weg naar huis vermoord is. Alle jongens van de scholen in de buurt zijn verdacht. Een psychologe heeft namelijk beweerd dat het typisch een moord is die door een leeftijdsgenoot gepleegd zou kunnen zijn.

Politieagente Zoë, de zus van Sally, gelooft dit niet en start een eigen onderzoek. Zo komt ze op het pad van David en daar moet ze Sally verhoren. Haar zus die ze al jaren niet gezien heeft. David is namelijk verdwenen en Sally is misschien wel de laatste die de man gezien heeft.

In eerste instantie lijkt dit boek op het zoveelste boek waarin een serie meisjes of vrouwen vermoord wordt, waarna de dader door de politie gevonden wordt. Niets is minder waar. De moord op het jonge meisje lijkt bijna bijzaak. Het lijkt haast een attribuut om de personages Sally en Zoë te introduceren, want daar begint het werkelijke verhaal.

Helaas begint dit pas halverwege en is de uitwerking van dat deel van het plot een beetje té. Er gebeuren dingen waar je met je gezonde verstand niet bij kunt. Nou heb ik nooit iemand per ongeluk vermoord, maar om dan te doen waar de hoofdpersonen voor kiezen kan ik me nauwelijks voorstellen.

Dit zorgde ervoor dat ik verhaal nog wel oké vond maar met veel minder plezier verder las. Het is lastig om je in een verhaal te verdiepen als je de karakters volkomen ongeloofwaardig vindt. Toch is het de moeite waard om helemaal tot aan de laatste pagina te lezen. Hayder heeft daar nog een klein toetje over. En dat heeft weer alles te maken met de moord waar dit boek mee begon.