Recensie

Tijdens mijn middelbare schooltijd vond ik het geen mooi boek en heb ik het niet uitgelezen. Na al die jaren was ik nog steeds benieuwd naar de nukkige mister Darcy en heb daarom nog een poging gewaagd. Mevrouw Bennet vindt het zeer belangrijk dat haar vijf dochters trouwen en het liefst ook nog met iemand die rijk en belangrijk is. Wanneer de welvarende mister Bingley een huis in de buurt betrekt, ziet ze direct een geschikte schoonzoon in hem

Tijdens een bal toont mister Bingley veel interesse in de oudste dochter Jane. De beste vriend van Bingley, mister Darcy, scoort echter minder goed bij de bezoekers van het bal. Hij danst nauwelijks, lijkt arrogant en heeft zelfs commentaar op de twee dochter Elizabeth. Zij vindt hem dan ook een vreselijke man. Zeker wanneer ze allerlei slechte verhalen van hem hoort via de charmante Wickham.

De situatie ligt echter anders en Wickham blijkt de leugenaar te zijn. Hij schaakt zelfs de jongste van de 5 zusters. Darcy weet hem met geld te overreden de zuster te trouwen en zo een schande voor de familie te voorkomen.

Beetje bij beetje weet Darcy het hart van de kritische Elizabeth te veroveren. En zoals in bijna elke grote liefdesgeschiedenis wordt de liefde bezegeld met een huwelijk.

Aardig boek. Het is niet helemaal mijn smaak. Het lezen over de gebruiken en gewoontes is zeer leuk. Vooral hoe de verschillende standen met elkaar om gaan en denken aanspraak te kunnen maken op verschillende huwelijken, erfenissen en relaties. Mevrouw Bennet is een geweldig karakter. En samen met haar man vormt ze bijna een komisch duo in deze klassieker. Leuk om het boek eindelijk eens gelezen te hebben.