Recensie

Lee wil graag iets anders met haar leven dan naar de middelbare school gaan in haar woonplaats. Ze vraagt folders aan van diverse kostscholen en weet zelfs een beurs te krijgen. Ze belandt op de prestigieuze kostschool Aunt, vlakbij Boston. Al snel merkt ze dat ze er niet erg past. Ze voelt zich niet op haar gemak. Thuis was ze een modelleerling, op Aunt is ze echter een middelmatige leerling. En dan is er nog het verschil in status. Lee vindt het moeilijk om vriendschappen te sluiten. Ze laat zich niet makkelijk gaan en vermijdt de gezamenlijke uitjes en feestavonden.

Aan het einde van het eerste jaar ontmoet ze Martha, die haar beste vriendin wordt. Vanaf het tweede jaar delen ze een kamer. Lee voelt zich nog steeds niet echt gelukkig. Ze durft dit niet aan haar ouders te vertellen. Ze komt er wel achter dat ze lang niet de enige is, die het moeilijk vindt om een plaats te vinden. Iedereen lijkt succesvol met rijke ouders. En met de studie lijkt het ook niet te willen. In het derde jaar is Lee bang dat ze van de school gestuurd wordt, omdat ze kan zakken voor wiskunde. Verder zal ze ook niet op de universiteit van haar keuze toegelaten worden.

Vanaf het eerste jaar heeft Lee een oogje op de populaire Cross. Ze heeft een middag in zijn gezelschap doorgebracht, waarna ze nauwelijks een woord gewisseld hebben. In het vierde jaar kruipt Cross ineens stiekem bij haar in bed en beginnen ze een geheime relatie. Cross is niet iemand die een meisje als Lee als vriendin kan hebben. Ze passen niet bij elkaar. Toch lijkt niet alles zo zwart wit. Martha lijkt ook niet populair en toch wordt ze als klassenoudste gekozen. Lee woont ineens op een kamer met een populair iemand.

Geweldig boek. Je begint eraan en voor het weet ben je 400 pagina’s verder en heb je het alweer bijna uit. Het is goed geschreven en heel herkenbaar. Iedereen gaat door een fase waarin je volwassen wordt en keuzes moet maken. Onzekerheid is bijna onvermijdelijk. Lee is daarin geen uitzondering, al maakt ze het zichzelf door een enorme verlegenheid onnodig moeilijk. Waar andere leerlingen op iemand afstappen, lijkt zij zich juist terug te trekken. Het boek is met humor geschreven en tegelijkertijd kent het de droevigheid van de hoofdpersoon. Mooi geschreven!