Recensie

De Pakistaanse Sameem schrijft over haar jeugd in Engeland. Ze groeit op bij een pleegmoeder omdat haar eigen moeder niet voor haar kan zorgen. Sameem heeft het prima naar haar zin bij tante Peggy. Af en toe komt haar vader op bezoek of mag haar zusje komen logeren. Alles wordt anders wanneer ze op zesjarige leeftijd bij haar familie gaat wonen.

Sameem is heel westers en moet erg wennen aan de regels binnen haar gezin en ook het scherpe eten kan ze in het begin niet verdragen. Haar mooie jurken mag ze niet meer aan en spelen zit er ook niet meer in. Vanaf nu moet Sameem hard werken, want haar moeder laat de dochters het hele huishouden doen. Ook een inwonende schoonzus steekt geen hand uit. Helaas voor Sameem woont de vader niet thuis. Terwijl ze het met hem wel goed kan vinden. Ze heeft veel aan haar jongere zusje en ze geniet van school.

Als ze dertien is komt de moeder naar haar toe en vertelt dat ze samen op reis naar Pakistan gaan. Sameem is hartstikke blij, want de moeder heeft haar nog nooit enige liefde getoond en nu gaan ze samen op vakantie. Sameem kan niet vermoeden dat haar leven na deze ‘vakantie’ nooit meer hetzelfde zal zijn. Na een aantal maanden keert ze terug naar Engeland, getrouwd en zwanger. Terwijl ze niet eens weet wat dit laatste inhoudt. Haar man blijft achter in Pakistan en mag naar Engeland komen als Sameem achttien is.

Doodongelukkig is Sameem bij haar gezin. Ze wordt als een soort slaaf behandeld en ze komt erachter dat haar zoontje mishandeld wordt door haar moeder. Maar zo jong als ze is ziet ze ook geen uitweg en probeert ze sterk te zijn. Als ze haar hele verhaal een keer vertelt aan een vriend van haar broer blijkt er toch hoop op een betere toekomst. Al is ze er door aan haar familie te ontsnappen nog lang niet.

Het verhaal van Sameem is indringend. Het contrast tussen het gelukkige meisje bij de pleegmoeder en de zwangere, verwarde dertienjarige is ontzettend groot. Sameem heeft het grootste deel van de tijd niet door wat er van haar verwacht wordt en ze weet niet waarom bepaalde dingen zo horen. Het lijkt vreselijk om op te groeien binnen een gezin waarin liefde niet getoond wordt en waar mishandeling normaal is.

Maar dat een moeder een dochter zwanger laat worden op haar dertiende is ongelofelijk. Het ergste is misschien nog wel dat ze in Engeland net doen of Sameem op een avond met een jongen meegegaan is. Terwijl Sameem amper weet wat seks is of wat de woorden ‘in verwachting’ inhouden. Ontheemd is in ieder geval een mooi en aangrijpend verhaal.