Recensie

Ondergedoken is het aangrijpende waargebeurde verhaal over Maria Eriksson. Zij wordt verliefd op een Libanese vluchteling. Ze vindt hem helemaal geweldig. Totdat ze merkt dat hij heel bezitterig is. In eerste instantie schrijft ze dat toe aan jaloezie. Ze mag niet meer met andere mannen praten en hij heeft liever niet dat ze zich in een badpak vertoont waar andere mannen bij zijn. Hij slaat haar zelfs als ze hem tegenspreekt. Het gaat van kwaad tot erger. Toch besluiten ze te trouwen en Maria raakt zwanger.

Haar verloofde, die geen naam heeft in het boek, verwacht dat ze hem en zijn vrienden verzorgt, ookal heeft ze een hele zware zwangerschap. Op een gegeven moment verbreekt de verloofde de relatie. Toch blijft hij aanspraak op haar maken. Hij wil zijn dochter Emma zien, maar brengt haar na een kwartier terug, omdat hij geen zin heeft in een huilend kind. Soms komt hij langs en is hij aardig. Andere keren mishandelt hij Maria en wil het kind meenemen.

Maria ontmoet Anders, een vriend van vroeger. Ze geven veel om elkaar. Maria wil hem echter niet toelaten. Ze wil hem beschermen tegen haar ex. Deze vindt nog steeds dat hij en Maria een gezin vormen. Om te laten zien dat het niet zo is, trouwen Maria en Anders. Dit maakt de situatie veel erger. De ex-verloofde wordt steeds geweldadiger en hij stuurt bovendien vrienden langs die er ook alles aan doen om het leven van Maria en Anders te vergallen.

Maria raakt opnieuw zwanger. De ex-verloofde beweert dat het zijn kind is. Hij geeft uiteindelijk aan dat hij Maria en haar gezin wil vermoorden. Er zit niks anders op dan met behulp van de autoriteiten het huis te verlaten. Maria en haar gezin leven als onderduikers en zijn voortdurend op de vlucht. Op de één of andere manier weet de ex-verloofde steeds de schuilplaats te achterhalen. Het gaat niet goed met het gezin. Maria ziet spookbeelden en slikt een overdosis kalmeringsmiddelen. Met Emma gaat het nog het slechts. Zij is in zichzelf gekeerd. Praat niet meer en eet niet meer. Ze komt pas weer een beetje terug als er een vriendinnetje van vroeger langs mag komen. Dit is wel gevaarlijk, want het kan de ex-verloofde weer op een spoor brengen.

Uiteindelijk zit er voor Maria en haar gezin niks anders op dan het land verlaten. En te vluchten naar een land waar de ex-verloofde niet mag komen.

Een boek waar je heel verdrietig van kunt worden. Het is een bijzonder naar verhaal om te lezen en tegelijkertijd heel fascinerend. Maria weet uiteindelijk de zin in het leven terug te vinden en dat zorgt ervoor dat ze overleeft. Het is moeilijk voor te stellen dat een ex zoveel tijd steekt in het leven zuur maken van iemand. Uit onderzoeken blijkt dat de man het nodige meegemaakt heeft en daardoor psychotisch is. Helaas voor Maria kan van gedwongen opname geen sprake zijn. Ik vind het boek een absolute aanrader. Verwacht alleen geen vrolijk luchtig boek. Het is indringend, aangrijpend, wekt woede op, maar vooral respect voor de manier waarop Maria zich staande weet te houden. Marklund heeft het boek op een geweldige manier geschreven. Het leest als een thriller en tegelijkertijd voel je de emoties omdat het waargebeurd is.