Recensie

Fred leidt een bestaan als burgerman. Zijn zoon vindt hem saai en wil weinig met hem te maken hebben. Dan komt hij oud-klasgenoot Max G. tegen. Max houdt zich met onfrisse zaakjes bezig. Fred vindt dit wel spannend en doet er alles aan om in contact te komen met Max. Hij komt erachter dat Max er niet voor terugschrikt om mensen uit de weg te ruimen. Dat komt Fred eigenlijk wel goed uit. Hij heeft een hekel aan zijn benedenbuurvrouw. Door haar stinkt het huis en hij wil zelf graag de benedenwoning en de bijbehorende tuin voor zijn gezin.

Als Fred met zijn gezin op vakantie gaat geeft hij Max een sleutel en laat hij zien waar de reservesleutel van de benedenwoning te vinden is. Wanneer Fred terugkomt van vakantie is de buurvrouw verdwenen.

Maar in het criminele milieu gebeuren er geen dingen, zonder dat er een wederdienst tegenover staat. Van Fred wordt verwacht dat hij bij een spelprogramma 10 miljoen wint door samen te spannen met de presentator. Fred wil echter op eigen kracht winnen. De vragen zijn trouwens toegespitst op zijn persoonlijke leven en herinneringen. Uiteindelijk kiest hij voor een verkeerd antwoord, wat hem duur komt te staan. Het is niet verstandig de woede van maffiosi over je uit te roepen.

Grappig boek over een man die meer wil uit zijn leven dan het burgermansbestaan dat hij leidt. Hij probeert wanhopig om in contact te komen met Max. Het boek leest makkelijk weg en blijft boeiend tot de laatste pagina. Mooi om te zien dat Fred doordat hij meedoet aan louche praktijken uiteindelijk de interesse van zijn zoon wekt. Ze worden uiteindelijk een soort bondgenoten die weten wat er echt met de onderbuurvrouw gebeurd is, die overigens nooit teruggevonden wordt. Lezen dit boek!