Recensie

Op 1 januari 2001 breekt in café Het Hemeltje in Volendam brand uit. Een groot aantal jongeren raakt gewond of overlijdt zelfs. Gerie is één van de jongeren die op dat moment aanwezig zijn in het café. In Nieuwe handen schrijft zij over die avond en de maanden erna.

Het boek begint op het moment dat Gerie, 15 jaar, zich voorbereidt op een leuke avond met haar vriendinnen. Ze hoopt Jeroen tegen te komen, de jongen op wie ze verliefd is. Ze vindt hem na twaalf uur in Het Hemeltje. Na hun eerste kus breekt al snel de brand uit.

Vanaf dat moment weet Gerie niet goed wat er gebeurd is. Ze valt, komt weer bij en gaat naar buiten waar meer gewonde jongeren rondlopen. Haar handen zijn ernstig verbrand. Iemand koelt ze in afwachting van de ambulance. Daarna weet ze niks meer en wordt een aantal weken in slaap gehouden. Als ze wakker wordt is het al bijna eind januari en heeft ze een aantal operaties achter de rug. En ze heeft geen idee van de ernstige afloop van de avond die zo mooi had moeten zijn.

Gerie ligt in Amsterdam waar ook een aantal andere jongeren liggen. In eerste instantie ligt ze alleen op een kamer en heeft alleen contact met haar familie. Ze wil weten wat er nu precies gebeurd is, maar men vindt het beter om haar dat nog niet te vertellen. Ze moet eerst herstellen.

De tijd in het ziekenhuis duurt lang voor Gerie en is ook nog eens niet zonder gevaar. Na een dag op zaal moet ze alweer terug naar een afgesloten deel omdat ze heel hoge koorts heeft die met medicijnen in eerste instantie niet zakt. Als ze eindelijk uit het ziekenhuis mag is ze er natuurlijk nog lang niet. Ze moet wennen aan haar nieuwe situatie waardoor ze bijvoorbeeld nog niet mag fietsen. En ook op school vindt ze het lastig. Maar ze weigert de slachtofferrol op zich te nemen en wil geen speciale behandeling.

Nieuwe handen is nuchter geschreven door Gerie. Ze komt over als een sterke vrouw die zich niet laat kisten door tegenslag. De situatie is heel ernstig en toch wordt het boek nooit echt zwaar. Dat komt deels door de romantische ontwikkelingen tussen Gerie en Jeroen. De tijd dat ze in het ziekenhuis ligt vraagt Gerie zich vaak af hoe het nu moet met Jeroen. En die gedachten laten zien dat het hier om een tienermeisje gaat dat voor haar leven getekend is door de gebeurtenissen, maar die tegelijkertijd midden in het leven staat.

Dit boek laat buitenstaanders zien hoe het is als een hele gemeenschap betrokken is bij een ramp zoals in Volendam. Ook voor de jongeren die er niet bij waren is de impact heel groot. Eén van de vriendinnen van Gerie was niet in het café, terwijl alle andere er wel waren. Zij heeft het dan weer heel moeilijk gehad toen ze in haar eentje zonder de steun van haar beste vriendinnen naar alle herdenkingen en begrafenissen moest. En ook niet goed wist hoe haar eigen vriendinnen er aan toe waren. Uiteraard is het verhaal van Gerie maar één van de verhalen van Volendam, maar het is tegelijkertijd een onderdeel van het verhaal van de avond en de maanden erna. En dat is de moeite van het lezen meer dan waard.