Recensie

Allie Fox is een intelligente man en uitvinder, helaas is hij ook een idealist en kent geen grenzen. Hij vergt het uiterste van zijn gezin. Om zijn vrouw en 4 kinderen te beschermen tegen de ondergang van Amerika door commercie, drugs en andere gevaren neemt hij ze mee naar de bushbush van Honduras.

Met een aantal locals sticht hij in de buurt van een rivier een kleine nederzetting. Door het planten van meegebrachte zaden kan iedereen eten. Vader Allie wil één van zijn uitvindingen in het groot opzetten, namelijk een machine die ijs maakt. Ideaal in een land waar het erg warm is en etenswaren snel bederven. Het maken van het ijs lukt, maar het lukt niet om anderen ervoor te enthousiasmeren. Verschillende expedities naar andere nederzettingen lopen op niets uit. Tijdens deze expedities vraagt hij zijn gezinsleden tot het uiterste te gaan. Vooral zijn oudste zoon Charlie, de verteller van het verhaal, heeft het zwaar te verduren. Toch duurt het lang voordat Charlie inziet, dat ze moeten proberen bij vader weg te gaan en weer terug te reizen naar Amerika.

Als er ‘slechte’ mannen naar hun nederzetting komen raakt het verhaal letterlijk en figuurlijk in een stroomversnelling. De nederzetting raakt verwoest en pa wil tegen de stroom in met een boot een beter gebied zoeken. Dit lukt niet erg goed en uiteindelijk komt het gezin weer op de rivier terecht en in de buurt van een plaats waar ze kennissen hebben. Charlie regelt dat hij een jeep kan lenen en zo zijn broertje, twee zusjes en moeder kan redden van zijn vader. Het gaat echter mis en Allie raakt gewond tijdens een schietpartij.

Leuk boek met goed uitgewerkte karakters. Charlie die alles doet wat vader zegt, het jongere broertje dat aan alles twijfelt wat vader zegt, moeder die alles best lijkt te vinden en dan natuurlijk Allie die zich superieur voelt. Voeg hier nog wat inboorlingen en andere locals bij en je hebt een mooi survivalboek.