Recensie

Boek gebaseerd op de film Mona Lisa Smile. Het verhaal speelt in 1953. Katherine Watson is aangenomen om kunstgeschiedenis te geven op Wellesley College. Dit is een vrouwencollege waarop alleen de besten toegelaten worden. Katherine verwacht er veel van en verlaat Califonië en laat bovendien haar vriend achter om deze kans te kunnen benutten.

Ze komt er echter al snel achter dat het college niet is wat ze ervan verwachtte. De meiden worden niet opgeleid om later van betekenis te kunnen zijn voor de wetenschap of het bedrijfsleven, maar om goede echtgenotes te worden. Sommige meisjes trouwen zelfs al tijdens hun collegetijd.

Het college is bovendien zeer conventioneel en de moderne lesmethodes van Katherine worden niet gewaardeerd. Gelukkig maken de vriendschappen die Katherine er sluit het leven wat draaglijker en uiteindelijk blijken haar leerlingen ook niet zo arrogant en onderdanig als ze in eerste instantie lijken.

Flutboekje, dat wel lekker leest. Aardig geschreven, je kunt de spanning tussen Katherine en haar leerlingen voelen. Toch heeft het verhaal weinig om het lijf. Zeker omdat het teveel clichés bevat. Omdat het zo dun is lees je het desondanks uit.