Recensie

Dit boek begint op het moment dat de lijken van vijf mannen gevonden worden. Ze zijn opgehangen aan touwen in de gymzaal van een basisschool. Ze zijn verminkt en hun penissen zijn eraf gehakt. Op de school was het vakantie, dus er zijn geen getuigen te vinden. Behalve misschien de conciërge. Het team van inspecteur Simonsen staat voor een raadsel.

Wie de vijf mannen zijn is onduidelijk. Ze zijn ook zo verminkt dat ze nauwelijks herkenbaar zijn. In de media gaat al snel het verhaal dat het om pedofielen gaat. En dat verhaal gaat een heel eigen leven leiden. Vele slachtoffers van misbruik komen naar buiten met hun verleden. En dat zorgt voor spanning binnen de Deense samenleving. Vermeende pedofielen zijn ineens hun leven niet zeker.

Deze verhalen vormen een belemmerende factor voor het politieonderzoek. Niemand wil dat de dader gepakt wordt. Het doden van de pedofielen wordt gezien als een heldendaad en de politie is dan al snel de boeman. Eventuele getuige of kennissen van de vermoorde mannen weten ineens van niets.

Broer en zus Hammer hebben een sterke thriller geschreven over een actueel onderwerp. Steeds vaker worden zaken over pedofilie breed uitgemeten in de media. Mensen zijn boos en dat hebben de schrijvers aangegrepen als startpunt voor hun plot.

De lezer maakt kennis met een rechercheteam dat de Hammers vaker op zullen voeren. En dat is wel zo lekker. Zo hebben ze ruimte om de hoofdpersonen tot ontwikkeling te laten komen en hoeven tegelijkertijd de belevenissen van de personages niet in één boek af te ronden.

Als het vervolg op Misbruik net zo spannend is als deze debuutroman dan zijn broer en zus here to stay. Scandinavië heeft er in ieder geval weer fijne thrillerschrijvers bij en een vers rechercheteam waar de lezer nog veel plezier aan gaat beleven. Hopelijk wordt de chagrijnige hoofdinspecteur de volgende boeken wat milder.