Recensie

Benali beschrijft in zijn boek zijn leven als hardloper. Zijn fascinatie voor het lopen is ontstaan doordat hij op tv een Marokkaan een hardloopwedstrijd zag winnen. Zijn ouders, vooral zijn vader, vonden lopen maar niks. Benali zet door en daarom volgen wij hem nu in 42 hoofdstukken tijdens de marathon. Iedere kilometer lezen we hoe het hem vergaat.

Zo heeft Benali een geduchte concurrent, Rodriquez. Het is nog nooit gelukt om van hem te winnen. De eerste kilometers kijkt Benali uit naar de achterkant van Rodriquez, denkt dat hij niet meedoet. Verder lezen we over zijn eerste marathon en zijn motivatie voor het lopen, in zijn jeugd ontstaan.

De eerste kilometers is Benali fit, denkt aan een goede eindtijd. Hoe verder hij komt, hoe minder zeker hij van deze tijd is. Overweegt uitstappen, krijgt kramp, maar weet zich weer te op te peppen. En inmiddels weet hij dat Rodriquez wel meeloopt.

Het lijkt er zelfs op dat hij voor het eerst van Rodriquez gaat winnen. Als lezer weet je dat hem dat niet het verdiende geluk op zal leveren.

Deze marathon leest bijna alsof het een metafoor is voor het leven zelf. Soms zit het mee, er zijn behoorlijke tegenslagen die je kunt overwinnen. En de eindstrijd is niet altijd eerlijk. Ik wilde graag weten of het Benali zou lukken de marathon uit te lopen, maar de rest van het verhaal vond ik niet altijd even boeiend. Een aardig boek, al mist het de bevlogenheid die je in het loopboek van Bram Bakker wel terugvindt.