Recensie

Pat is een jonge vent die net uit een inrichting komt. Hij trekt in bij zijn ouders. Hij zat in de inrichting nadat hij doordraaide toen hij zijn vrouw met een andere man aantrof. Nu is hij vastbesloten om zijn Nikki weer voor zich te winnen. Maar dat is lastig als je een contactverbod hebt.

Tijdens een etentje bij vrienden ontmoet Pat Tiffany. Ook Tiffany is een beetje een rare. Zij worstelt met de abrupte dood van haar man. Ze lijkt Pat te achtervolgen en loopt met hem mee als hij gaat hardlopen.

Al snel vertellen ze elkaar hun verhaal. Tiffany biedt aan om Pat te helpen Nikki terug te krijgen. Zij mag wel contact met haar opnemen. Op één voorwaarde: Pat moet samen met Tiffany meedoen aan een danswedstrijd. Ze moeten direct starten met oefenen.

Kunnen ze de wedstrijd winnen? En hoe staat Nikki tegenover contact met haar ex-man?

Maak me gek (Silver Linings Playbook) is een verhaal met twee bijzondere personages. Ze zijn alletwee een beetje gek geworden. Ze gedragen zich niet zoals andere mensen in het boek. Zo kan Pat doordraaien bij het horen van een bepaald liedje en Tiffany weet niet meer hoe ze met mannen om moet gaan.

Doordat ze alletwee uit een dal proberen te komen, begrijpen ze elkaar. Zo ontstaat een vriendschap die niet zo vanzelfsprekend lijkt. Pat is alleen maar gericht op Nikki en Tiffany stort zich op Pat. Ze lijkt hem zelfs te achtervolgen.

Dit boek is om allerlei redenen leuk om te lezen. De personages zijn prettig gestoord en worstelen met hun bestaan. Het verhaal is origineel en nodigt voortdurend uit om verder te lezen. Het is eigenlijk een heel klein liefdesverhaal. Maar dan niet met perfecte mensen, maar juist met twee kwetsbare personages. Het is feelgood met een rafelrandje. En dat is eigenlijk veel fijner dan een verhaal met perfecte personages en geweldige levens.

Het boek is verfilmd als Silver Linings Playbook.