Recensie

De net gescheiden Julia Hamill heeft een huis gekocht met een grote tuin. Wanneer ze deze aan het omspitten is, stuit ze op botten. Het blijkt het lichaam van een vrouw te zijn die al ruim honderd jaar overleden is. Julia wil graag weten wie de vrouw is en krijgt de kans om meer over de geschiedenis van haar nieuwe huis te weten als ze benaderd wordt door een familielid van de vorige eigenaar. Deze Henry heeft dozen vol oude documenten.

Naast het verhaal in het heden volgt de lezer een aantal personen in 1830. Rose Connolly zit bij het ziekenhuisbed van haar oudere, zwangere zus. Het gaat niet goed met haar en na de bevalling overlijdt ze aan kraamkoorts. Rose besluit zich te ontfermen over haar nieuwe nichtje Meggie. Zeker omdat de vader een lamzak is die zich niet om haar zus bekommert. Eén van de verpleegsters geeft haar een rare boodschap. Ze moet goed op het kind passen, omdat er anderen zijn die het kindje ook willen hebben.

En dan begint de ellende. Alle personen die betrokken waren bij de bevalling van haar zus worden op een gruwelijke manier vermoord. De verdachte is een jonge student medicijnen. Hij lijkt bij alle moorden wel erg snel ter plaatse te zijn. Bovendien komt hij uit een arm gezin, wat in die tijd al bijna een misdaad op zich is. Ondertussen krijgt Rose zelfs veel geld aangeboden om de verblijfplaats van haar nichtje te verraden.

Ze houdt voet bij stuk en wil haar enige familielid niet afstaan. Ze heeft contact met de student, Norris, en met nog een andere student besluiten ze op zoek te gaan naar de moordenaar. Ze weten niet goed meer wie te vertrouwen is en wie niet. Uiteindelijk gokken ze verkeerd en blijken ze hun vertrouwen aan de verkeerde personen te geven. En is de veiligheid van de kleine Meggie dan nog te garanderen?

Henry en Julkie spitten in het heden alle dozen door en komen daarbij stukje bij beetje meer te weten over wat zich in het verleden heeft afgespeeld. En door alles te lezen kunnen ze de gebeurtenissen reconstrueren en komt Julia erachter wie de ongelukkige vrouw in haar achtertuin is.

Door de wisselingen tussen heden en 1830 heeft Gerritsen een bijzonder aantrekkelijk verhaal geschreven. Vooral de gedeeltes in 1830 zijn zeer spannend om te lezen. De historische stukken zijn ook nog interessant om te lezen omdat het laat zien hoe moeilijk het leven voor arme mensen in die tijd is. En zeker voor vrouwen. Zij hebben helemaal niks te zeggen. En de arme Norris is ook al snel verdacht als moordenaar omdat hij uit een lage sociale klasse van boeren komt. En daarom gewend is aan slachten, waarmee een link gelegd wordt met de moorden.

Vooral de opbouw van het verhaal maakt het spannend. Er is zoveel onrechtvaardigheid die opgelost moet worden om tot een eerlijk proces te komen. En dan moet de echte moordenaar ook nog onthuld worden. En dat is zeker een bijzondere onthulling. Sowieso zit het verhaal vol met onverwachte wendingen. Zaken die uitgemaakt lijken zoals het vertrek van de moeder van Norris, staan helemaal niet zo vast als lijkt. Spannend tot aan de laatste pagina, want pas op het laatst wordt onthuld wie de vrouw in de tuin is.