Recensie

In 1537 is de sfeer in Engeland gespannen. Op aandringen van de koning worden de kloosters uitgekleed en de Anglicaanse kerk ingevoerd. Als één van de gezanten van de koning een klooster in Scarnsea bezoekt wordt hij daar vermoord. Vicaris-generaal Cromwell stuurt jurist Matthew Shardlake naar het klooster om de zaak op de helderen.

Shardlake neemt een hulpje mee: Mark Poer. Deze jongeman heeft een misstap begaan en dit is zijn kans om het weer goed te maken. Als de twee bij het klooster aankomen stuiten ze op veel verzet. De broeders en monniken zijn erg zwijgzaam en weinig bereid om mee te werken aan het onderzoek.

Gelukkig vinden ze binnen het klooster ook een aantal bondgenoten die de twee speurders van informatie voorzien waar ze wat mee kunnen. Het lijkt erop dat de moordenaar nog niet klaar is en zeker niet bekend wil worden. Iedereen die informatie geeft aan Shardlake en Poer lijkt gevaar te lopen en een volgende moord volgt al snel. Omdat niemand het terrein op of af kan moet de moordenaar zich binnen de muren van het complex bevinden. Het is zaak deze man snel te vinden, want meer moorden kunnen de twee niet gebruiken. En stiekem vrezen ze ook een beetje voor hun eigen leven.

Kloostermoord is het eerste deel in een serie waarin Shardlake de hoofdrol speelt. En dat is op zich al een prettig gegeven, want Shardlake is een innemende persoon. Door zijn bochel heeft hij hier en daar wat zelfmedelijden, maar dat maakt hem heel menselijk. Sowieso is dit personage sterk opgezet.

Sansom heeft ook een geweldige omgeving voor het speurwerk uitgekozen. Twee mannen betreden een complex waar iedereen een hekel heeft aan de twee omdat ze staan voor het vernietigen van alles waar de broeders en monniken in geloven. Sansom weet deze grimmige sfeer ontzettend goed tot leven te wekken.

De gruwelijke moord en de gespannen sfeer zorgen ervoor dat je gelijk goed in het verhaal zit. Voor de lezer is het ook volstrekt onduidelijk wie er in dit klooster nu eigenlijk te vertrouwen is en wie niet. Dit maakt Kloostermoord tot een heerlijke ouderwetse detective met een historisch tintje. Nu is het wachten geblazen op het volgende boek.