Recensie

Studente Bec is op zoek naar een baantje en reageert op een advertentie van de rijke, jonge Kate. Zij woont samen met haar man en heeft een ongeneeslijke spierziekte, waardoor ze verzorging nodig heeft. Bec heeft geen ervaring op dat gebied en toch vertrouwen ze haar deze intieme taak toe. De eerste werkdag voelt Bec zich verschrikkelijk opgelaten.

Al vrij snel raakt ze gewend aan de intieme taken van het wassen en steeds aanwezig zijn in het huwelijk van iemand anders. Bovendien raakt ze steeds meer gewend aan Kate en geniet ze ervan om in het huis te zijn. Het echtpaar leert haar koken en zo leert Bec ook op dat gebied van alles.

Tegelijkertijd vindt Bec het lastig om de situatie los te laten. Ze kan niet begrijpen dat Kate haar echtgenoot op een gegeven moment de deur wijst en dat hij een minnares blijkt te hebben. Maar het is haar taak niet om daar iets mee te doen. Ondertussen gaat het steeds slechter met Kate en brengt Bec steeds meer tijd door met haar. Er zijn ook nog andere verzorgster die Kate helpen als Bec er niet is.

Als het einde begint te naderen vraagt Kate of Bec dag en nacht in het huis wil blijven, zodat er iemand is die haar ’s nachts kan helpen als het misgaat. Als ze bijvoorbeeld niet meer kan ademen en op dat moment niet in staat is om zelfstandig hulp in te schakelen. Maar ze geeft Bec ook de opdracht om deze hulp alleen in te schakelen na haar goedkeuring, ze wil haar laatste dagen niet als een kasplantje in een ziekenhuis slijten. Een moelijke opgave voor Bec en het blijkt nog veel moeilijker te zijn als het moment daar is en Kate inderdaad op sterven ligt.

Een ontzettend mooi verhaal waarbij een jonge vrouw veel taken overneemt van een andere jonge vrouw, want Kate is rond de dertig. In sommige situaties moet Bec zelfs tolken omdat Kate niet meer zo duidelijk spreekt. De vrouwen groeien naar elkaar toe en toch laat Kate af en toe merken waar de plek is van Bec. Een kritische mening van Bec over bijvoorbeeld de relatie van Kate wil ze niet horen. Het is mooi om te zien hoe Bec groeit en meer zelfvertrouwen krijgt door haar baan. Ze denkt zelfs haar roeping gevonden te hebben. Al is het maar de vraag of ze nog een keer met iemand dit hele proces mee wil maken van verval en de uiteindelijke dood. Fijn geschreven, mooi verhaal.