Recensie

Elsa is lekker met haar vriend Joost en zoontje op vakantie in het vakantiehuis van haar vader in Zuid-Frankrijk. Ze krijgt een vervelend telefoontje van een rechercheur. Haar vader is vermoord. Kan ze zo snel mogelijk naar Nederland komen? De rechercheur wacht haar op het vliegveld op.

Al snel blijkt dat deze man niet is wie hij zegt dat hij is. Haar vader is helaas wel dood. Maar hij was iets belangrijks op het spoor. Hij heeft een hele puzzeltocht voor haar achtergelaten, zodat zij ervoor kan zorgen dat er een groot geheim onthuld kan worden en dat zijn moordenaars ontmaskerd worden.

Verwoed gaat Elsa aan de slag en krijgt hulp van personen die haar vader al had uitgekozen als handige hulpjes. Alles heeft te maken met de tijd van Thorbecke en Willem III. In die tijd zijn er dingen gebeurd die grote gevolgen kunnen hebben voor het heden. Als ze onthuld worden. En er is één persoon die dat graag wil voorkomen.

Ik gniffel niet vaak bij het lezen van een thriller, maar de ontknoping van IV is toch wel erg vermakelijk.

Arjen Lubach verdient allereerst complimenten voor zijn heerlijk toegankelijke schrijfstijl. In combinatie met het aanstekelijke verhaal ontstaat een pageturner die je in een paar uurtjes uitleest. Soms lijkt het verhaal een beetje té makkelijk weg te lezen. Je komt in een rollercoaster van gebeurtenissen en aanwijzingen en hebt nauwelijks tijd om het geheel te overdenken.

Elsa is een doortastende hoofdpersoon die kennelijk erg goed weet hoe je voortdurend uit de handen van de politie en de schurken kunt blijven. Ze is een wiskundige brainiac, wat misschien haar bijzondere vluchtgaven en snelle manier van denken kan verklaren.

Het allerleukste aan dit boek is misschien de opperschurk. Ik kan hier niet zeggen wie het is, maar Lubach heeft een originele misdadiger gekozen. Vooral tijdens de ontknoping moest ik gniffelen om de entree van deze schurk op de plaats waar het allemaal gebeurt.

Als het stof na deze snelle thriller is gaan liggen, dan blijf je nog wel met een hele grote vraag zitten. Waarom heeft die vader in hemelsnaam die hele speurtocht op touw gezet? Was het niet makkelijker en sneller geweest om zelf met de onthulling te komen? Dan had de beste man misschien zelfs nog geleefd. Maar ja, dan was deze thriller er natuurlijk ook niet geweest. En dat zou jammer zijn.