Recensie

De elfjarige Fawad woont met zijn moeder bij zijn tante. Net als alle kinderen in Kaboel heeft hij in zijn jonge leven al veel meegemaakt. Zijn vader en broer zijn gestorven in de strijd en zijn zusje is ontvoerd. Moeder Mariya vertelt Fawad dat ze een nieuwe baan heeft. Ze gaat werken voor drie blanken en ze gaan ook in hun huis wonen. Fawad vindt het maar raar dat deze mensen kennelijk niet voor zichzelf kunnen zorgen.

In eerste instantie is Fawad sceptisch. Hij vindt de blanken raar. May huilt voortdurend, journalist James is een rouwdouwer. Georgie vindt hij wel gelijk aardig. Zij houdt de andere twee huisgenoten een beetje in de gaten. Zeker als blijkt dat James Fawad op een avond veel bier geeft wat leidt tot zijn eerste dronkenschap met alle gevolgen van dien.

Georgie leidt een ingewikkeld bestaan. Ze is de vriendin van de beruchte Afghaanse krijgsheer Haji Khan. Regelmatig bezoekt hij met zijn hele gevolg het huis. Het is een aardige man en Fawad gelooft de negatieve verhalen die over hem de ronde doen niet.

Het doet Fawad wel verdriet dat Haji Khan zijn vriendin Georgie niet gelukkig kan maken. Ze zitten samen gevangen tussen twee culturen. Een huwelijk tussen een Afghaanse krijgsheer en een blanke vrouw is ondenkbaar. Een vrije vrouw als Georgie zou gevangen raken in de Afghaanse regels voor getrouwde vrouwen. Ze zou zelfs de deur nauwelijks uit mogen.

Hier komt nog bij dat Haji Khan ook niet echt zijn best doet voor de relatie. Hij belt Georgie nauwelijks. Fawad vindt dat maar niks. Als hij ook een keer boos wordt op Haji Khan denkt en hem aanvalt denkt hij dat zijn laatste uur geslagen heeft en dat hij niet meer terug kan naar huis. Dan blijkt dat geruchten vaak niet meer zijn dan dat.

Ik ben Fawad, zoon van Kaboel is een indringend maar tegelijkertijd ook een heel luchtig verhaal. Doordat het verhaal vanuit de ogen van Fawad verteld wordt blijven de echt erge dingen buiten beschouwing. Fawad begrijpt simpelweg niet alles wat om hem heen gebeurt, zoals de miskraam van Georgie. En door kinderogen ziet de wereld er altijd wat vrolijker uit. Zelfs als je zoals Fawad al veel trauma’s meegemaakt hebt.

Het boek zit in ieder geval vol met aantrekkelijke personages die het verhaal heel levendig maken. De drie blanken personen in het huis zorgen voor het contrast tussen het Afghaanse en het westerse leven. En dat zorgt ervoor dat het makkelijk is om het leven in het westen te vergelijken met de cultuur en gebruiken van Afghanistan. Schrijfster Andrea Busfield kent deze verschillen door eigen ervaring. Deze Britse journaliste is er gaan wonen nadat ze er haar hart verloor tijdens haar werk. Dit boek is dan ook een echte aanrader. Al na een paar pagina’s sluit je Fawad in je hart en de rest van de personages volgt al snel.