Recensie

Maarten viert zijn vijftigste verjaardag in een afgelegen huis in Frankrijk. Hij nodigt zijn oude studievrienden Hugo en Stefan uit om een aantal dagen te komen logeren. Maarten heeft net een jaar in Oeganda gewoond en hij brengt een verrassing mee uit dat land: de bloedmooie en jonge Aisa. Deze slimme jonge vrouw heeft wat moeite met de vrienden van haar nieuwe vlam. De ochtend na Maartens verjaardag is ze ineens verdwenen.

Maarten heeft eerder zijn vrouw verloren bij een ongeluk. Stefan en Hugo hebben hem door deze moeilijke periode geholpen. Op dat moment was het contact min of meer verwaterd. Door de dood van zijn vrouw zijn de vriendschapsbanden weer aangehaald. En dat terwijl de mannen zeer verschillend zijn.

In Frankrijk wordt een zoektocht op touw gezet. En er is eigenlijk ook al een verdachte. Een zwakzinnige man uit het dorpje begluurt vrouwen en hij is eerder gewelddadig geweest. Het lijkt niet meer dan logisch dan dat deze man Aisa iets heeft aangedaan. Langzaam wordt duidelijk wat er echt gebeurd is en waar Aisa is gebleven.

Michael Berg schreef eerder drie boeken met journaliste Chantal Zwart in de hoofdrol. Haar laat hij nu gaan, maar Maarten is een goede opvolger. Het is een sympathieke vent die ellende gekend heeft en nu weer een frisse kijk op de toekomst heeft. Het verleden is vergeten en hij laat zelfs zijn vrienden van toen weer in zijn leven.

Berg heeft deze thriller op geraffineerde wijze opgezet. Door terugblikken naar het verleden leert de lezer steeds meer over de drie vrienden en hun wonderlijke vriendschap. En als je de karaktertrekken van Stefan en Hugo beter leert kennen bekruipt je ook een ongemakkelijk gevoel. De vriendschap lijkt dan niet zo puur.

De spanning in dit boek wordt dan ook niet zozeer gecreëerd door veel actie, maar juist door subtiele wendingen die de lezer in de juiste richting duwen. Een beetje jammer misschien dat je als geoefend thrillerlezer al vrij snel een aantal essentiële verhaallijnen aan elkaar kunt knopen. Toch is dat niet een al te grote domper op de leesvreugde, want ook deze thriller van Berg kenmerkt zich door een lekkere schrijfstijl, goede sfeerbeschrijvingen, levendige dialogen en geloofwaardige karakters.

En Chantal Zwart doet dan misschien niet mee deze keer, het bourgondische leven staat nog steeds centraal. In het vakantiehuis staan heerlijke maaltijden met (veel) drank centraal. En dat geeft de lezer ook wel een lekker vakantiegevoel. Heerlijk even weg op het platteland. Helaas wordt dat vakantiegevoel al snel onderbroken door de verdwijning van Aisa.

Ook deze thriller van Berg is dus dik in orde. Fijn om een thrillerschrijver aan het lijstje favo’s toe te voegen die constante kwaliteit levert en daardoor niet teleur stelt. Hopelijk houdt hij dit schrijftempo vast en ligt er volgend jaar weer een opvolger.