Recensie

De Britse Vince Smith vertelt over zijn ervaringen met het zorgen voor Sophie. Sophie is een chimpansee, die verstoten is door haar moeder. Vince neemt samen met zijn vrouw Audrey de zorg voor de chimpanseebaby op zich. Audrey is zwanger en bevalt van hun zoon Oliver. Sophie en Oliver zijn bijna even oud en leren veel van elkaar. Oliver is een peuter die heel makkelijk overal in klimt. Sophie en Oliver zijn echt speelmaatjes van elkaar. Dan komt de dag, dat Sophie terug moet naar de dierentuin waar ze vandaan komt.

Het is de bedoeling dat Sophie kennis maakt met de chimpansees daar. Sophie is erg verdrietig, omdat ze niet meer mee naar haar familie mag en in de vreemde omgeving moet blijven. Bovendien verloopt de kennismaking zeer agressief. Vince gaat een aantal weken naar Congo om daar een opvang voor chimpansees op te zetten. Wanneer hij terug komt in de dierentuin ziet hij Sophie nergens. Als hij haar roept beweegt een jutezak langzaam in zijn richting. Sophie is zo bang dat ze zich schuil houdt. Vince schrikt als Sophie zich eindelijk laat zien. Op haar rug zijn allemaal beten te zien van de andere chimpansees en ze heeft verschillende botbreuken. Eén van haar tenen moet zelfs geamputeerd worden.

Vince heeft een aanbod gekregen om een chimpanseeopvang op te zetten in Kenia. Na overleg vertrekt hij met zijn familie om daar te gaan wonen. Na lang aandringen mag Sophie ook mee. In Kenia leeft ze helemaal op. De integratie in de groep die langzaam de opvang vult gaat goed. Sophie heeft voor het eerst dierlijke vrienden. Op een dag wordt de functie van Vince door iemand anders overgenomen en gaat het gezin terug naar Engeland. Deze keer laten ze Sophie achter. Het werk van Vince als moeder voor Sophie zit erop.

Schitterend boek. Het laat de moeilijke kanten zien van het opvoeden van een chimpansee. De verschrikkelijke verwondingen die Sophie oploopt tijdens het kennis maken met andere chimpansees. Maar het laat vooral zien wat een intelligent dier Sophie is. En hoe sociaal. Ze zal niet snel mensen vergeten. Mensen die ze na jaren weer terug ziet, begroet ze altijd met dikke zoenen. Behalve wanneer de mensen haar slecht behandelen. Dan bijt ze.

De interactie tussen Sophie en Oliver is ook heel bijzonder. Sophie maakt echt deel uit van het gezin. Ze knuffelt zelfs met de katten. Ze wekt enorm veel sympathie. Ook Vince is een geweldig persoon. Hij weet Sophie steeds weer uit de put te halen en gedraagt zich als een liefdevolle moeder. Loopt uren met haar rond, zit naast haar bed als ze niet wil slapen en eet zelfs mieren om het Sophie te leren. Een genot om dit boek te lezen. Jammer van de klap in je gezicht die je bij het lezen van de laatste pagina’s krijgt.