Recensie

Delia is begin dertig als de politie voor de deur staat en haar vader meeneemt. Hij zou een meisje ontvoerd hebben, namelijk Delia. Langzaam begint ze zich dingen te herinneren van vroeger. Haar vader heeft haar meegenomen omdat hij vond dat haar moeder niet goed voor haar zorgde door haar alcoholgebruik. Het is aan de rechter om te bepalen of de vader achter de tralies verdwijnt.

De vader zit in afwachting van zijn proces in de gevangenis. Daar heeft hij het heel erg zwaar. Door zijn loyaliteit aan een donkere gevangene heeft hij zich de woede van de arische broederschap op de hals gehaald. Dat zijn allesbehalve lieverdjes en de bewakers zien ook niet alles.

Delia voert ondertussen haar eigen strijd. Ze worstelt met haar relatie met de vader van haar dochtertje. Hij is alcoholist en doet al twee jaar zijn best om nuchter te blijven zodat Delia met hem wil trouwen. Hij is advocaat en verdedigt de vader van Delia wat enorm veel stress met zich meebrengt. Het is dus maar de vraag of hij de fles kan laten staan.

En dan is daar ook nog de beste vriend van Delia. Hij is verslaggever en de hele tijd in de buurt omdat hij een artikel moet schrijven over de ontvoering. Hij is al jaren heimelijk verliefd op Delia.

Het verhaal in Het verdwenen meisje wordt steeds door een ander karakter verteld. Zo weet je dat de beste vriend een oogje heeft op Delia., hoe het de vader vergaat in de gevangenis, maar ook hoe Delia worstelt met het verleden omdat zij herinneringen heeft die ze niet thuis kan brengen. En ze moet ermee leren leven dat haar moeder niet omgekomen is tijdens een ongeluk.

Picoult is echt een meesteres in het schrijven van boeken die één of meerdere diepgaande dilemma’s bevatten. De onderlinge relaties staan in dit boek op scherp door alle gebeurtenissen. Naast een interessante sfeerbeschrijving van het persoonlijke leven van de hoofdpersonen in deze moeilijke situatie is het boek ook nog eens razend spannend. Er zijn veel elementen die daarvoor zorgen: hoe verloopt de ontmoeting met Delia’s moeder, komt haar vader nog vrij, blijft haar verloofde van de drank? Een heerlijk boek dat zich lastig weg laat leggen.