Recensie

Bob is de hoofdpersoon in dit voor Lehane dunne werkje. Hij werkt in een bar die werkt als loket om geld te verduisteren. Op een avond wordt de bar overvallen. Dit zorgt voor problemen met de eigenaar van de bar. Hij wil zijn geld terug. En de eigenaar is geen lieverdje.

Bobs leven komt nog meer op z’n kop te staan. Hij redt een puppy uit een vuilniscontainer en hecht zich gelijk aan het beestje. Op die manier komt hij in contact met een vrouw die hij steeds vaker ziet. Maar dan staat de eigenaar van de hond op de stoep. De man is een echte nutcase en gevaarlijk. Hij blijkt ook nog eens een verleden te hebben met de nieuwe vrouw in Bobs leven.

Als alles al op springen staat, krijgt de bar ook nog eens te horen dat ze als loket dienen tijdens één van de dagen in het jaar dat er het meeste geld rondgaat. En dat terwijl de politie de bar door de overval in de gaten houdt.

Dennis Lehane is een ster in het schrijven van boeken met uitgebreide plots of aansprekende misdaadromans. Deze keer is het verhaal eigenlijk heel klein. Er gebeurt relatief weinig en alle aandacht gaat daardoor uit naar de karakters. Vooral Bob is een bijzonder personage. Het lijkt een onschuldig, naïef type, maar ondertussen speelt hij wel mee met de grote jongens van de maffia.

Voor de liefhebbers van spanning is dit evengoed een prettig boek. Een fijn tussendoortje, maar het is wel te hopen dat het volgende boek weer een lekker dikke pil is waarin Lehane laat zien dat hij een ontzettend goede verteller is. In Het loket komt zijn talent net niet helemaal tot z’n recht. Het boek is verfilmd als The Drop