Recensie

De hoofdpersoon in het boek heet net als de jonge schrijver zelf, Raoul de Jong. Hij heeft net eindexamen gedaan en weet eigenlijk niet zo goed wat hij met zijn leven wil. Hij is toegelaten tot de HKU, maar besluit toch om daar niet naar toe te gaan. Afrika lijkt hem een betere optie. Om zo’n grote reis te maken heb je echter wel geld nodig. En dat is iets wat Raoul niet heeft.

De relatie met zijn moeder is moeizaam. Het lukt de twee niet om samen in vrede in één huis te wonen. Toch zijn ze tevreden met elkaar. Raoul woont soms bij zijn tante, dan weer een paar weken bij een vriendinnetje in Amsterdam en hij komt uiteindelijk bij zijn opa en oma terecht.

Een ander probleem in zijn bestaan is de liefde. Nog nooit heeft hij een jongen ontmoet waarbij hij echte liefde voelde. Het leven van Raoul kabbelt door met dagelijkse beslommeringen en hij probeert verschillende manieren om aan geld te komen. Uiteindelijk lijkt alles toch goed te komen in het leven van deze adolescent.

Humoristisch boek dat zich gedeeltelijk in mijn woonplaats Rotterdam afspeelt. Dat zorgt voor een leuke klik tijdens het lezen. Raoul is goed neergezet, want ik leefde erg met hem mee. De schrijver van het boek geeft voorzetjes tot clichés en laat vervolgens het verhaal godzijdank een andere kant op gaan. Zo denkt Raoul zijn liefde te ontmoeten. Een ontzettend knappe jongen vindt hem leuk, Raoul is gematigd enthousiast als het tot een relatie komt. Bovendien houdt hij de jongen zelfs een beetje aan het lijntje. Het was makkelijk geweest om de hoofdpersoon te laten zwelgen in zijn liefdesgeluk. Al zou de titel van het boek dan weer zeer misplaatst zijn. Grappig, vlotgeschreven boek over een jongen, die het herkenbare probleem heeft niet te weten wat hij nu met zijn leven wil. Ik zal binnenkort ook eens het leven is verukkulluk van Remco Campert lezen.