Recensie

Wandelaars stuiten in de bergen op botten. Er blijken zes mensen in een graf te liggen. Vier volwassen en twee kinderen. Onderzoek wijst uit dat het hier om moord gaat. Daarom wordt de Nationale Recherche erbij gehaald en mag Torkel met zijn team aan de slag om de oude moord op te lossen. De lichamen liggen er al zo’n tien jaar.

Tegelijkertijd is er een vrouw die op zoek gaat naar haar vermiste man. Haar man verdween jaren geleden en ze wil nu antwoorden. Dat is niet makkelijk want haar man was illegaal en in afwachting van een verblijfsvergunning. Ze besluit het televisieprogramma Vermist in te schakelen. De onderzoeker die haar zaak oppakt, komt er al snel achter dat er een luchtje aan de zaak zit.

Deze twee gebeurtenissen zorgen ervoor dat een aantal mensen wakker wordt. Zij weten precies wat er al die jaren geleden gebeurd is in de bergen. Uiteraard is het zaak dat het geheim blijft. Ze zijn bereid om dat op rigoureuze wijze aan te pakken.

Omdat het om een massamoord gaat, wordt Sebastian Bergman door Torkel bij de zaak gehaald. Eigenlijk is er niet zo heel veel te onderzoeken, omdat de zaak zo oud is. Toch gaat Bergman graag op het verzoek in. Hij wil graag dicht bij zijn dochter Vanja zijn. Zij weet nog steeds niet dat Bergman haar vader is, maar kan hem inmiddels wel waarderen als vriend. Ze lucht zelfs haar hart bij hem.

Ze is bezig met de toelating voor de opleiding van de FBI in Amerika. Bergman schrikt als hij dat hoort. Hij wil zijn dochter niet missen en aangezien zijn niet weet dat hij haar vader is, lijkt meegaan ook geen optie. Dat zou alleen maar raar zijn. In zijn egoïsme besluit hij er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat ze niet toegelaten wordt.

En hij is niet de enige die ervoor zorgt dat Vanja problemen krijgt. Haar stiefvader speelt ook een belangrijke rol. Hij heeft ook een negatieve invloed op haar leven.

In de vorige twee delen van de Bergmankronieken ging het vooral om spanning en een loslopende moordenaar. In Het familiegraf is het strafbare feit al jaren geleden gepleegd en gaat het vooral om het onderzoek. Al loopt er ook een aantal minder frisse figuren rond. Dat maakt dit meer een psychologische thriller met veel aandacht voor de verschillende karakters. Vooral één van de exen van Bergman speelt een mooie rol in dit boek. Zij zorgt ook nog eens voor de cliffhanger aan het einde.

Ondanks het ontbreken van acute spanning is dit boek toch heel spannend. Er is continu dreiging en onduidelijkheid. Je moet gewoon weten wat er allemaal gebeurd is. En de schrijvers weten dat goed op te bouwen. Er is een mysterieuze Josef en een ontmoeting op een afgelegen terrein. En dan zijn er nog de personen die de boel proberen uit te wissen. Genoeg om als lezer over te speculeren.

Sebastian Bergman die in de vorige delen een behoorlijke botterik was, krijgt in dit deel haast sympathieke trekjes. Hij weet de vrouwen in het onderzoeksteam voor zich te winnen. Op die manier wordt hij haast een soort pater familias. En die rol staat best haaks op de eerdere twee delen. Al houdt hij gelukkig ook zijn oude streken. Zo is hij extreem bot tegen een vrouw die dolverliefd op hem is en denkt hij vooral aan zijn eigen geluk. Dat maakt dit personage ook zo aantrekkelijk. Het is nu afwachten hoe hij in het vierde deel zal opereren. Komt Vanja eindelijk achter zijn identiteit?