Recensie

Marc Lucas is een gebroken man. Hij is zijn vrouw en ongeboren kind kwijtgeraakt tijdens een ongeluk. In zijn verdriet heeft hij gereageerd op een oproep van een kliniek. Deze kliniek is gespecialiseerd in het wissen van het geheugen. Bij een intake krijgt Marc te horen dat hij zich niks meer van het ongeluk zal herinneren als hij het programma van de kliniek volgt. Marc komt bij zinnen en weigert mee te doen. Denkt hij.

Dan beginnen er gekke dingen te gebeuren. Marc lijkt niet meer wie hij is. Zijn telefoon heeft een ander nummer, zijn auto is foetsie en hij denkt dat zijn vrouw nog in leven is. Op zijn werk wordt hij ook niet herkend. Het lijkt erop dat zijn weigering bij de kliniek niet serieus genomen is.

Hij ontmoet een vrouw die zijn vermoeden bevestigt. Hij zit wel in het programma en stelselmatig zullen al zijn herinneringen verdwijnen en wordt hij iemand anders. Iets wat Marc niet wil, maar hij heeft geen idee hoe hij deze transformatie kan stoppen. Het ene moment lijkt hij gek te worden en het volgende moment is alles weer zoals het was. Niemand lijkt te vertrouwen. Komt dit nog goed of zal Marc Lucas als persoon verdwijnen voordat hij het mysterie op kan lossen?

Fitzek weet als geen ander hoe je de lezer kunt boeien met een spannende thriller. In Het experiment maakt hij het de lezer niet echt makkelijk. Door een lastig plot is het een beetje ploeteren om door het boek te komen. Het is niet eenvoudig om in de pas te blijven lopen met de gebeurtenissen die de hoofdpersoon ondergaat.

Het is dus een beetje doorbijten om tot de kern te komen van wat Marc nu eigenlijk overkomt. En daar lijkt het verhaal nog verder te ontsporen. Als lezer heb je veel fantasie nodig om de logica achter de handelingen van de personages in dit boek te kunnen doorgronden.

De schrijfstijl en personages zijn zoals van Fitzek te verwachten weer dik in orde, maar het verhaal gaat van links naar rechts en weer terug en dat vraagt net wat te veel van het inlevingsvermogen van de lezer. En dat is superjammer, want Fitzek is een thrillerschrijver van formaat. Met een volgend boek maakt hij het dan ook vast weer goed.