Recensie

Na gelezen te hebben over de stormloop op het zesde deel van de Harry Potterserie heb ik besloten om er ook eens aan te beginnen. En natuurlijk moet je dan bij het eerste boek beginnen.

Harry Potter woont sinds de dood van zijn ouders in een bezemkast bij zijn oom, tante en neefje Dirk Duffeling. Ze willen weinig van hem weten en daarom woont hij in de bezemkast en besteden ze weinig aandacht aan hem. Op zijn elfde verjaardag krijgt Harry Potter een uitnodiging om naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus te komen. Hij komt erachter dat hij net als zijn ouders een tovenaar is. Zijn ouders zijn omgekomen door toedoen van de boosaardige Voldemort. Harry heeft aan deze ontmoeting een bliksemvormig litteken op zijn voorhoofd overgehouden. Het lukte Voldemort niet om Harry te doden en sinds deze gebeurtenis lijkt hij zijn krachten verloren. In de tovenaarswereld is Harry daarom een legende.

Samen met Hagrid, de jachtopziener van Zweinstein gaat hij naar de Wegisweg om de nodige schoolspullen te kopen, zoals een ketel, basisingrediënten voor toverdranken, gewaden en een toverstok.
Een trein die van een verborgen perron vertrekt brengt Harry naar Zweinstein. Hier worden alle nieuwe leerlingen op 1 van de vier afdelingen van Zweinstein ingedeeld. Harry is blij als hij hoort dat hij bij Griffoendor komt en niet bij de Zwadderich, waar veel tovenaars vandaan komen die zich met zwarte kunsten bezighouden. School verloopt net zoals een gewone school, alleen verschillen de vakken. Harry raakt bevriend met Ron Wemel. hij komt uit een oude tovenaarsfamilie die allemaal Zweinstein bezoeken.

Op de school is 1 gang waar de leerlingen niet mogen komen. Harry en Ron komen erachter dat daar iets belangrijks ligt dat bewaakt wordt door een 3-koppige hond. Het blijkt de steen der wijzen te zijn. Deze steen bezorgt de bezitter bijzondere krachten. Ze zijn bang dat hun leraar Sneep deze steen in zijn bezit probeert te krijgen. Hier willen Ron en Harry een stokje voor steken. Hierbij krijgen ze hulp van Hermelien Griffel, de slimste van de klas. Allerlei proeven voert hen steeds dichter bij de steen der Wijzen. Uiteindelijk blijkt niet Sneep, maar iemand anders achter de steen aan te zitten. Harry komt oog in oog te staan met Voldemort. Gelukkig weet hij ook deze keer te ontkomen.

Leuk geschreven boek, waarin de onzekerheden van een jongetje op een nieuwe school naar voren komen. Spanning wordt afgewisseld met humor. Er is veel fantasie nodig geweest om een heel nieuwe schoolwereld te creëren. Rowling heeft zelfs een leuke sport, zwerkbal, aan het boek toegevoegd.