Recensie

Geweld is alweer het vierde deel in de serie met hoofdinspecteur Konrad Simonsen in de hoofdrol. Deze keer moet de moord op een jonge Afrikaanse vrouw opgelost worden. Zij wordt in een meertje bij een groot landgoed gevonden.

De lezer weet aan het begin van het boek al wie de dader is, dus mee speuren is niet nodig. Toch weten Lotte en Søren Hammer er een boeiend en spannend verhaal van te maken.

De politie begint een zoektocht en komt op een gegeven moment op het spoor van de daders. Deze voelen nattigheid en een kat in het nauw maakt rare sprongen. Bovendien is het dode meisje slechts een klein onderdeel van een groter geheel.

Vrouwenhandel vormt de spil in deze boeiende thriller.

De slechteriken in dit boek halen jonge vrouwen als nanny naar Denemarken. Als de zorg voor het gezin erop zit, moeten de vrouwen aan de bak als prostitué voor een grote groep met zorg gekozen mannen. Mannen die soms hoge posities hebben in de samenleving. Er staat dus nogal wat op het spel.

De kracht van dit verhaal zit dus niet in het speurwerk, maar in het samenspel tussen de karakters. Zowel aan de kant van de recherche als in de misdaadorganisatie achter de vrouwenuitbuiting. Vooral die laatste groep kent een aantal interessante personages. Met als hoogtepunt Benedikte. Een jonge zeer aantrekkelijke vrouw die uithaalt als ze zich bedreigd voelt. Achter haar mooie uiterlijk gaat een hoop rottigheid schuil.

Ook deze keer slagen de schrijvers erin een maatschappelijk thema te verwerken in een thriller. Gedwongen seks en vrouwenhandel zijn ideale thema’s voor een spannend verhaal met gewetenloze karakters als bad guys. Hammer & Hammer weten dit op een goede manier om te vormen tot een spannend plot.

Als thrillerschrijvers aan een serie beginnen met vaste karakters is het altijd maar de vraag hoe het uitpakt. Ze moeten de nodige boeken meekunnen zonder saai te worden. De vaste hoofdrolspelers in de boeken van Lotte en Søren Hammer zijn redelijk goed gekozen. Hun verhaal is vaak ondergeschikt aan het plot en daardoor nodigt het niet per se uit om een volgend deel in de serie te lezen. Daarvoor leer je ze net niet goed genoeg kennen of zijn er simpelweg te weinig ontwikkelingen binnen de personages.

Met hun actuele thema’s en het schrijven van goede verhaallijnen zorgen de schrijvers ervoor dat ik toch alweer uitkijk naar het vijfde deel in de serie.